Jak je už tradicí, začal během léta boj o peníze pro příští rok. A vše se točí kolem Svatopluka Němečka. Údělem ministra zdravotnictví je na jedné straně vyjednávat s ministrem financí o rozpočtu například na investice i o platbách státu za své pojištěnce. Na druhé straně čelí požadavkům odborářů a je odpovědný za přípravu úhradové vyhlášky. Navíc přímo řídí největší nemocnice. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček se pokusí najít další peníze na platy, s Babišem se potká až po dovolené

Při včerejším jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) přišli zástupci zdravotnických a lékařských odborů s jasným požadavkem: chtějí desetiprocentní navýšení platů. Vláda zatím souhlasila, že navýší platby za státní pojištěnce tak, že do systému přiteče navíc 1,8 miliardy korun. To stačí na tříprocentní růst platů. Ministr Němeček odborářům slíbil, že se pokusí najít další peníze. Kde a bude to stačit? A chystá se jednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) o rozpočtu rezortu? Ptali jsme se ministra zdravotnictví krátce před vládní dovolenou.

 

 

Uvidí zdravotníci tříprocentní nárůst platů, na který by měly jít peníze z navýšení plateb za státní pojištěnce, skutečně na svých výplatních páskách?

To záleží, jak to kdo vnímá. Pro někoho jsou tři procenta pod rozlišovací schopnost, pro jiného nikoliv.

Mám na mysli ty zdravotníky, kteří je tam uvidí rádi.

Ano, chceme jít cestou, pro níž máme precedenty z minulých let. Úhradová vyhláška přímo stanovovala nějaké částky, které jdou za konkrétními skupinami zdravotnických zaměstnanců, za paní ministryně Juráskové to bylo přímo na počet zdravotních sester a u pana ministra Hegera to bylo vázáno na lékaře. Už před jednáním vlády jsem přislíbil, že to, co vláda dá formou navýšení plateb za státní pojištěnce, tak v plné míře půjde za zaměstnanci.

Ovšem požadavek odborů je výrazně jiný, vyšší.

Řekli nám, že si představují deset procent. Vysvětlili své důvody, které mají své racio z hlediska srovnání s ostatními skupinami zaměstnanců i z hlediska nedostatku lékařů a zdravotních sester. Nicméně shodli jsme se na tom, že i odbory považují za důležité, aby nebyla narušena stabilita systému veřejného zdravotního pojištění. Domluvili jsme se, že kromě těch 1,8 miliardy korun, budeme hledat další zdroje. Provedeme do 20. srpna analýzu přirozeného nárůstu peněz v systému veřejného zdravotního pojištění a posoudíme, zda by se mohla část tohoto nárůstu disponovat právě ve prospěch navýšení platů. V okamžiku, kdy tato data budeme na ministerstvu mít, znovu se s odboráři setkáme a řekneme si nakolik, lze jejich představy uspokojit. Pokud nenajdeme prostředky v systému samotném, chtějí odbory své požadavky znovu řešit v rámci celé vládní koalice.

Kdyby se ale měla naplnit představa desetiprocentního platového růstu, to by asi vyšlo na několik miliard korun. Nezdá se mi, že v systému byla, i při hospodářské prosperitě země, taková rezerva, Vám ano?

My jsme dělali propočet, který říká, že na desetiprocentní nárůst je třeba 7 až 7,5 miliardy korun. Nyní máme 1,8 miliardy, takže ještě chybí něco přes pět miliard. Aby se takové peníze našly v systému, musel by být růst hodně výrazný. Nechci ale předbíhat, dokud si nesedneme s odbory nad konkrétními daty.

Jaký růst platů je tedy reálný?

Uvidíme, co nám řeknou analýzy. Samozřejmě musíme počítat i s oprávněnými požadavky jiných segmentů zdravotní péče. Není tu jenom nemocniční sektor, byť jeho příjmy byly v minulosti poměrně výrazně okleštěny.

Kdy jste šel zhruba před měsícem na vládu s požadavkem na zvýšení plateb za státní pojištěnce, chtěl jste tak získat 4,3 miliardy korun, nakonec vláda odklepla pouze 1,8 miliardy. Kdyby prošel váš původní návrh, počítal jste s pětiprocentním růstem platů?

Ano zhruba pět procent.

Možná, že by toto nakonec mohl být vhodný kompromis pro jednání s odbory?

Já nechci žádná čísla komentovat před definitivním jednáním.

V těchto dnech chodí vaši kolegové ministři za panem Babišem a po jednáních oznamují o kolik dostanou pro svůj rezort více peněz. Máte v plánu nějakou takovou schůzku s ministrem financí?

Asi ne, protože pan ministr chce tyto schůzky dělat v době vládních prázdnin a já se přiznám, že už pomalu počítám hodiny, kdy mi začne nějaká delší dovolená. Chci se věnovat regeneraci sil. Asi to uděláme obdobně jako v minulém roce, že na jednání s ministerstvem financí – předpokládám, že na úrovni pana náměstka Gregora – pošlu své kolegy náměstky. Až se vrátím po vládních prázdninách, tak věřím, že si podám panem ministrem financí ruku na definitivní řešení. Vnímám to, co už bylo vykopnuto jako startovací návrh v rámci strategie ministerstva financí začít s hodně nízko, abychom se pak sešli na něčem, co bude přijatelné.

Jaké jsou vaše priority pro tato jednání?

My především chceme více peněz do investic. Státní nemocnice jsou za poslední roky výrazně podinvestované, stačí se podívat jenom tady po Praze. Letos jsme také, sice skromně, ale přeci jenom, podporovali regionální zařízení v krajích a kraje by uvítaly, kdybychom v tom pokračovali. Náš vstupní požadavek je navýšení zhruba o tři miliardy. Finance dávají minus, my dáváme plus. Uvidíme, kde to definitivně skončí.

Tomáš Cikrt