Odboráři požadují desetiprocentní růst platů. Ministr zdravotnictví zkusí najít peníze navíc, ale je jisté, že na takový růst stačit nebudou. Obměkčí odboráři ministra financí? Foto: Koláž ZD

Odbory chtějí desetiprocentní růst platů, pro peníze půjdou i za šéfy koaličních stran

Do poloviny srpna zpracuje ministerstvo zdravotnictví analýzy, zda se v systému veřejného zdravotního pojištění najde dost peněz na růst platů zdravotnických zaměstnanců. Shodli se na tom dnes odboráři s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Zdravotnické a lékařské odbory žádají desetiprocentní růst tarifních platů, na to by bylo příští rok potřeba přes sedm miliard korun. 

 

Vláda schválila 1,8 miliardy korun, když rozhodla o zvýšení odvodů státu. Když se požadovaných sedm miliard nenajde, navrhnou odboráři, aby se problémem zabývali šéfové tří koaličních stran, takzvaná K3.

„Domluvili jsme se, že zanalyzujeme možnosti systému zdravotního pojištění, protože probíhají ještě dohodovací řízení. Do poloviny srpna budeme mít výstupy a budeme vědět, kolik zdrojů ze zdravotního pojištění bude na další posílení zdroje pro navýšení platů,“ řekl ČTK ministr. Další schůzka odborářů s ministrem je naplánována na 19. srpna.

„Pokud se ukáže, že potřebných sedm miliard korun v systému příští rok nebude, požádáme o jednání K3 s odbory a lékařskou komorou,“ řekl ČTK předseda lékařských odborů Martin Engel. Upozornil, že jedině růst platů zastaví odchody lékařů a sester z českého zdravotnictví.

Na rozdíl od ostatních zaměstnanců veřejného sektoru, kteří dostanou tři procenta od listopadu, měli by dostat zdravotníci tři procenta od ledna příštího roku. Peníze na jejich platy totiž nejdou ze státního rozpočtu, ale ze zdravotního pojištění. Němeček slíbil, že prostředky budou vymezeny v úhradové vyhlášce, aby je nemocnice nemohly použít na nic jiného. ¨

„Myslím si, že všichni mají zájem dosáhnout maximálního navýšení platů zdravotnických zaměstnanců s tím, že za sebe musím říct, že to nemůže jít na úkor toho, že destabilizujeme systém financování zdravotnictví,“ doplnil ministr, který původně žádal navýšení odvodů kolem čtyř miliard.

Němeček soudí, že ke zvýšení platů by mohl přispět růst systému, když s poklesem nezaměstnanosti stoupl výběr pojistného. Chce hledat i další zdroje ve zdravotním pojištění.

Letos stouply tarifní platy ve státních nemocnicích o pět procent. Krajské a menší nemocnice většinou přidaly méně nebo vůbec s tím, že prostředky od zdravotních pojišťoven na přidání nestačily.

Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková připomněla, že tři procenta nárůstu tarifů, o němž se ve zdravotnictví mluví, není totéž, co tři procenta růstu ve veřejné sféře. Tam jde o růst objemu prostředků, které umožní pětiprocentní zvýšení tarifů.

„Náš požadavek na deset procent vychází z toho, že jsme loni dva měsíce nedostali, letos dva měsíce nedostaneme, navíc je potřeba stabilizovat personál, takže desetiprocentní nárůst tarifů je podle nás úplně minimální,“ shrnula.

Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích podle zdravotnických statistiků dosáhl letos 62.735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře podle propočtu České televize tak činí 32.450 korun, sestry 19.680 korun.

-čtk-