Přední část implantátu hrudní kosti a žeber. Vyrobeno na 3d tiskárně z titanu. Foto: Atomics

Co zničila rakovina, nahradí implantát z 3D tiskárny (video)

Pacientovi ve Španělsku byla implantována „náhrada“ hrudní kosti (sterna) a přirostlých žeber hrudního koše, je vyrobena z titanu 3D tiskem. Za jejím vývojem stojí agentura pro vědecký výzkum australské vlády (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization – CSIRO). Jde o první operaci svého druhu na světě.

 

Pacientovi byl diagnostikován sarkom – zhoubný nádor, který v jeho případě rostl podél žeber. Když se ukázalo, že tento 54letý muž nutně potřebuje vyměnit část žeber spolu s hrudní kostí, tým chirurgů se rozhodl, že nejlepším řešením bude náhrada, vyrobená technologií 3D tisku.

Takto vypadá implantát již připevněný v těle pacienta. Foto: Anatomics
Takto vypadá implantát již připevněný v těle pacienta. Foto: Anatomics

Implantát vytvořila firma Anatomics z Melbourne, na zařízení pro 3D tisk, které si pořídila agentura CSIRO za 1,3 miliónu dolarů. Tiskárna pracuje na principu nasměrování elektronového paprsku na lůžko s titanovým práškem, který se roztavuje. Tento proces se opakuje a postupně tak vrstvu po vrstvě staví kompletní implantát.

Operace španělského pacienta byla úspěšná. Australský výrobek mu prý padl jako ulitý. Podle vedoucí výzkumu CSIRO Alex Kingburyové se implantát přiloží a přišroubuje ke kosti a drží pak velmi spolehlivě. Důvodem, proč byl použit 3D tisk namísto běžného kusu titanu, byl ten, že tento implantát je možné ušít pacientovi na míru. Žádný člověk není stejný a tak i tyto implantáty jsou pokaždé jiné. Navíc lze prototyp vyrobit velice rychle, takže pacient nemusí čekat dlouho na operaci.

-cik-

Zaujal vás náš článek? Budeme rádi, když dáte svůj hlas Zdravotnickému deníku v anketě Křišťálová lupa zde.

Podívejte se na video: