Pro senátní úpravu hlasovalo 40 ze 181 přítomných poslanců, 97 jich bylo proti. Sněmovní verzi novely dolní komora potvrdila hlasy 148 poslanců, proti jich bylo šest. Ilustrační foto: Morguefile

Děti v mateřské škole budou muset být dál plně očkovány

Plné očkování dítěte zůstane podmínkou pro přijetí do mateřské školy nebo pro pobyt na školách v přírodě. Senátní úpravy novely zákona o ochraně veřejného zdraví, které předpokládaly zmírnění podmínek, dnes poslanci nepřijali. Senátoři navrhovali taky změny ustanovení ohledně hluku. Předloha zamíří k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi v původním sněmovním znění. 

 

Senátoři chtěli, aby mateřské školy měly pouze povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. Navrhovali také snížit z půlmilionu na 30.000 korun horní hranici pokuty, která by hrozila školkám, školám nebo provozovatelům dětských skupin za přijetí dítěte bez dokladu o očkování.

O očkování se ve Sněmovně opět rozhořela debata zastánců povinného očkování a zastánců zmírnění této povinnosti. „S tímto výdobytkem českého zdravotnictví bychom neměli hazardovat,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Po hlasování novinářům řekl, že vítá rozhodnutí Sněmovny i kvůli přílivu uprchlíků z Afriky do Evropy. „V dnešní době, kdy do Evropy míří statisíce uprchlíků z různých končin světa, se epidemiologická situace může kdykoli velmi výrazně zhoršit a vysoká proočkovanost je zárukou pro populaci, že nám zde nepropuknou vysoce infekční nemoci,“ uvedl.

Současná protiočkovací „hysterie“ se podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) rozvinula na základě nepodložených informací o rizicích. Studie podle něho ukazují, že rizika jsou přiměřená. „Pokud by změna prošla, způsobí de facto nepovinnost očkování,“ uvedl. Další lékař Rom Kostřica (TOP 09) označil snahy omezit očkování za neodpovědné chování rodičů vůči potomkům. Naopak jejich stranická kolegyně Nina Nováková senátní úpravu hájila. Nepopírá podle ní povinné očkování, ale bere rodiče jako partnera.

Nejostřeji se proti očkování vyslovil patrně Petr Bendl (ODS). „Moje zdraví není majetek státu, ale majetek můj. Pokud je riziko a stát nařídí povinné očkování, měl by tvrdě platit, pokud dojde k chybě,“ řekl Bendl, jenž označil hexavakcínu za zločin. Jeho stranický kolega a lékař Bohuslav Svoboda naopak varoval před tím, že pokud proočkovanost klesne pod 80 procent, hrozí epidemie. „Pokud se chceme vrátit do doby, kdy byly pravé neštovice, tak se k ní vrátíme,“ řekl.

Předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO) s odvoláním na údaje odborníků poznamenal, že očkování zabrání ročně 500 úmrtím a 150.000 onemocněním.

Pro senátní úpravu hlasovalo 40 ze 181 přítomných poslanců, 97 jich bylo proti. Sněmovní verzi novely dolní komora potvrdila hlasy 148 poslanců, proti jich bylo šest.

Horní komora rovněž žádala odstranit z novely ustanovení, podle kterého nebude hlukem hudba při venkovních produkcích. Obce tedy budou mít právo udělovat pořadatelům těchto akcí hlukové výjimky.

V novele zůstane navzdory nesouhlasu Senátu právo hygieniků vstupovat do soukromých bytů kvůli kontrole zdroje hluku, kterým byly překročeny hygienické předpisy. Za odepření vstupu bude hrozit až půlmilionová pokuta. Senátoři míní, že jde o prolomení ústavního práva na ochranu obydlí, protože okamžité překročení limitů hluku ještě neznamená ohrožení zdraví.

V předloze se dnešním rozhodnutím poslanců neobjeví hrozba až 50tisícové sankce obchodníkům, kteří by ve škole nebo školském zařízení porušili zákaz nabízet nebo prodávat potraviny v rozporu s požadavky na zdravou výživu žáků.

O novele, jejíž vládní podoba měla být celkovou revizí zákona a měla jej sladit se správním řádem, se vedla dlouhá debata v dolní i v horní komoře. Poslanci například odmítli pozměňovací návrhy směřující k zavedení individuálních očkovacích plánů pro děti a odpovědnosti státu za škody na zdraví způsobených očkováním. Poslanci do normy ale nevložili ani sporný návrh zdravotnického výboru, který by podle některých právních výkladů umožnil očkování dětí i bez souhlasu rodičů.

Původní vládní novela se očkováním v podstatě vůbec nezabývala. Debata vznikla až v Parlamentu. Poslanci ve vládní normě jen snížili navrhované pokuty za prohřešky vůči povinnému očkování dětí.

Novela změní i ochranu obyvatel před hlukem. Vedle uvolnění podmínek pro venkovní hudební produkce přinese naopak restrikci v tom, že hygienici by neměli dát souhlas ke stavbě obytného domu, pokud by měl vzniknout například u plánované silnice nebo železnice, kde by hluk patrně překračoval limity. Investor nebude moci žádat protihluková opatření po provozovateli zdroje hluku, pokud neprovedl dostatečnou ochranu sám. Nebude to platit, pokud hluk vzroste. Novela rovněž předpokládá to, že pokud nebudou hlukové limity z provozu na silnicích a drahách překročeny vně budov, automaticky to bude platit i pro vnitřní prostory.
-čtk-