K tomu, abychom zůstali mezi pěti nejúspěšnějšími evropskými státy, co se týče počtu transplantací, potřebujeme dostatek orgánů. Podpořit dárcovské nemocnice k tomu, aby se o orgány dárců postaraly, má nová úhrada ve výši deset tisíc korun za transplantovaného pacienta. Foto: Pixabay

Nemocnice podporující dárcovství orgánů dostanou zvláštní úhradu: 10 tisíc korun za pacienta

Deset tisíc korun za každého pacienta, který dostane díky dárcovské nemocnici orgán. Tak zní příslib ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který plánuje tuto podporu zavést v rámci úhradové vyhlášky pro rok 2016. Ministerstvo i Koordinační středisko transplantací si od kroku slibují, že se jeho prostřednictvím zvýší počet provedených transplantací.

 

„Chceme motivovat zdravotnická zařízení po celé republice, aby maximálním způsobem na transplantačních programech spolupracovaly. Jedna věc jsou totiž heroické výkony špičkových transplantologů, podmínkou k tomu ale je dostatek orgánů, které je možné transplantovat. Tady je strašně důležitá součinnost s regionálními nemocnicemi. To znamená, aby u člověka, jehož situace je beznadějná, měli zdravotníci v regionálním zařízení zájem udržet orgány ve stavu, kdy je následně bude možné převézt a transplantovat. To samozřejmě vyžaduje finanční náklady, takže jsme se úsilí rozhodli podpořit tím, že do sazebníku výkonů bude zaveden speciální kód, který ohodnotí a zaplatí nemocnicím starost o udržení orgánů v použitelném stavu. Věřím, že to napomůže už beztak špičkovým výsledkům české transplantologie a také tomu, aby se mnoha lidem vrátilo zdraví a mohli se navrátit do života,“ říká ministr Němeček.

Nový výkon číslo 78890 – signální výkon indikace odběru orgánu a orgánů od zemřelého dárce – bude součástí vyhlášky, kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, a to od 1. ledna 2016. Ministerstvo zdravotnictví přiřadí výkonu úhradu ve výši deset tisíc korun za každého pacienta, který je příjemcem orgánu nebo orgánů od zemřelého dárce.

Rok 2014 byl rekordním rokem české transplantologie – celkem se povedlo provést 846 transplantací. Na začátku letošního roku přitom ministr přislíbil, že program podpoří dalšími kroky, z nichž jeden je právě odměna pro dárcovské nemocnice. Více jsme psali zde.

„S panem ministrem jsme si slíbili, že si po půl roce řekneme, jestli jsme dále úspěšní. Mohu zopakovat, že nastavený trend je dobrý, nicméně musíme systém kultivovat. V Česku je kolem stovky dárcovských nemocnic, které mají vybavené JIP a ARO. Asi dvě třetiny těchto zařízení už někdy v historii dárce poskytly a některé jsou velmi aktivní a s vyškoleným týmem. Na druhou stranu ale máme řadu nemocnic, které nikdy žádného dárce do programu nedodaly, a právě pro ty by měl být nově zaváděný kód motivací. Signální kód také pomůže tomu, abychom si zmapovali, které nemocnice nám v dárcovství pomáhají. Není to ovšem jen otázka financí, ale i vzdělanosti. Jsou země jako Rakousko, které vzdělává v rámci atestací lékaře v transplantologii. Zatím jsme tedy přišli s tímto motivačním krokem, ale další by měly následovat,“ doplňuje ředitel Koordinačního střediska transplantací Miloš Adamec.

V Česku vyvinutá aplikace pomáhá odborníkům napříč Evropou

Čeští odborníci na transplantace ovšem nemyslí jen na české pacienty. Letos totiž vrcholí práce na mezinárodním projektu FOEDUS, který sdružuje 17 evropských zemí včetně ČR a má usnadnit mezinárodní spolupráci v oblasti transplantací. V rámci tohoto projektu přitom čeští specialisté s pomocí informačních technologů vyvinuli a spustili mezinárodní informační platformu, která prostřednictvím internetu a mobilních zařízení umožňuje rychlou výměnu informací o požadavcích nebo nabídkách orgánů v rámci Evropy. Doposud komunikace probíhala pouze pomocí telefonu a faxu.

Webová a mobilní aplikace Foedus-eoeo se už rutinně používá od června tohoto roku. Za necelé dva měsíce provozu bylo prostřednictvím systému zadáno celkem 30 nabídek a 40 poptávek orgánů směřovaných na celou oblast Evropy. Z těchto 30 nabídek byly jinou zemí akceptovány a následně transplantovány 4 orgány. Ledvina dvouletého italského chlapce tak zachránila dětský život ve Španělsku. Španělsko bylo také úspěšným příjemcem dětských jater a tenkého střeva z Francie, zatímco francouzské srdce bylo úspěšně převezeno a transplantováno v Itálii.

Sedm českých transplantačních center provedlo za první pololetí letošního roku celkem 378 transplantací – 222 ledvin, 89 jater, 34 srdcí, 16 slinivek břišních a 14 plic. Největší počet žijících i zemřelých dárců orgánů zaznamenala kromě IKEM (87) transplantační centra v Ostravě (17) a v Hradci Králové (15). K 1. září bylo na čekací listině registrováno 700 pacientů. Od začátku letošního roku bylo na listinu nově zařazeno 530 pacientů, 43 nemocných zemřelo bez transplantace.

-mk-