Většina českých týmů, které do oblasti Jordánska v rámci mezinárodního humanitárního programu MEDEVAC vyjížděly, zůstávala jeden týden. Tým z olomoucké nemocnice by měl zůstat dva týdny. Foto: Medevac

Olomoučtí lékaři budou v Jordánsku operovat oběti syrské války

Pětičlenný tým odborníků z Fakultní nemocnice Olomouc včera odcestoval do Jordánska, kde bude v muslimské charitativní nemocnici dva týdny operovat a také rehabilitovat zraněné syrské uprchlíky. ČTK to řekl mluvčí FNOL Egon Havrlant.

 

„Během čtrnácti dnů provedou olomoučtí specialisté okolo padesáti operací pacientů, kteří se potýkají s následky válečných poranění končetin. Jako první český tým se navíc zaměří i na následnou rehabilitační péči, pro obnovení funkce operovaných rukou či nohou je klíčová,“ uvedl Havrlant.

Podle ředitele FNOL Romana Havlíka čeká olomoucké odborníky náročná mise. „Věřím, že náš tým v Jordánsku odvede skvělou práci. Vybrali jsme do něj dva špičkové odborníky na úrazovou chirurgii končetin, dva výborné anesteziology a zkušenou fyzioterapeutku se specializací na rehabilitaci traumat ruky a pohybového aparátu,“ uvedl Havlík.

Vedoucí lékařkou olomouckého týmu je Lenka Obare Pyszková, která se specializuje na anesteziologii, resuscitaci a intenzivní medicínu. Má za sebou zkušenosti i z jiných lékařských misí. Strávila například půl roku v africké Keni, kde pomáhala jako dobrovolník v jedné z tamních nemocnic.

Lékaři se v Jordánsku zaměří na pacienty ze Sýrie, kteří v občanské válce utrpěli poranění rukou či nohou, avšak bez odborné péče se jim špatně zhojila. „Naším cílem bude zlepšit hybnost a funkčnost postižených končetin,“ dodala lékařka.

Většina českých týmů, které do oblasti v rámci mezinárodního humanitárního programu MEDEVAC vyjížděly, zůstávala jeden týden. „My se ale chceme věnovat také následné péči a rehabilitaci. Musíme pacienty po operaci naučit končetiny procvičovat, aby se brzy nevrátily do předchozího stavu. Efekt operace a veškeré péče by tak přišel nazmar. Proto jsme do týmu vybrali i zkušenou fyzioterapeutku,“ řekla Obare.

V okolí Ammánu, kam má tým olomouckých specialistů namířeno, nejsou zatím hlášeny žádné nepokoje. „Obavy o svou bezpečnost samozřejmě všichni nějaké máme, avšak letíme do zatím bezpečné oblasti. Jordánsko patří na Blízkém východě mezi nejstabilnější země, v přepočtu na jednoho obyvatele mají asi nejvyšší počet vojáků a policistů na světě. Věřím, že vše proběhne bez problémů a v pořádku se vrátíme domů,“ řekla vedoucí lékařka.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) čeští zdravotníci v traumatologii vynikají. „Nejenže odoperují končetinová poranění syrských pacientů, ale budou se věnovat i jejich rehabilitaci, která je nedílnou součástí léčby a pomoci vůbec. Kromě toho se budou moci naši odborníci s tamními lékaři podělit o poznatky a metody, které třeba na Blízký východ ještě nedorazily,“ uvedl Němeček.

-čtk-