Plzeňský kraj včera navýšil tamním nemocnicím peníze o dalších potřebných 86 milionů korun. Z 86 milionů korun představují 53 milionů korun odpisy majetku nemocnic, především nejnovější Klatovské nemocnice, kde budou letos odpisy 42 milionů. Zbývajících 33 milionů korun ze zvýšení SOHZ pošle kraj například na zvýšení platů zdravotních sester v některých nemocnicích nebo na náklady spojené s rekonstrukcemi ve dvou nemocnicích. Foto: koláž ZD

Plzeňský kraj dá letos nemocnicím 227 milionů korun, méně než loni

Plzeňský kraj letos vyplatí celkem 227 milionů korun nemocnicím, které zřizuje, na takzvanou službu obecného hospodářského zájmu (SOHZ), řekla včera ČTK krajská radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD). Kraj tak pokrývá ztráty, které čtyřem akutním nemocnicím a dvěma nemocnicím následné péče vznikají. Loni poslalo hejtmanství do svých nemocnic téměř 240 milionů korun, v roce 2013 přes 289 milionů.

 

Na letošní rok zastupitelé původně loni v listopadu schválili jen část požadované SOHZ 141 milionů korun kvůli nedostatku peněz. Včera sumu navýšili o dalších potřebných 86 milionů korun, uvedla Stárková.

Z 86 milionů korun představují 53 milionů korun odpisy majetku nemocnic, především nejnovější Klatovské nemocnice, kde budou letos odpisy 42 milionů. Zbývajících 33 milionů korun ze zvýšení SOHZ pošle kraj například na zvýšení platů zdravotních sester v některých nemocnicích nebo na náklady spojené s rekonstrukcemi ve dvou nemocnicích. Velkou přestavbu zhruba za 70 milionů letos udělala nemocnice ve Stodu. Po dobu stavebních prací ale musela omezit či uzavřít některé části. Peníze ze SOHZ jdou také na Rokycanskou nemocnici, která má po letech vzrůstající tržby. „Má větší výkony, ale protože zdravotnictví je financováno zálohově podle loňského roku, zálohy nepokryjí rostoucí letošní náklady, které souvisejí s rostoucími výkony,“ řekla Stárková. Efekt růstu výkonů by se měl v Rokycanech projevit až v příštím roce.

Na SOHZ dostane opět nejvíc Klatovská nemocnice, po plzeňské fakultní nemocnici druhé největší zdravotnické zařízení v kraji. Loni nemocnici kraj na SOHZ zaplatil 135,8 milionu korun, letos by to mělo být 117 milionů. Rokycanská nemocnice dostala loni 36,4 milionu, letos to má být 40,9 milionu, Domažlické nemocnici klesne letos podpora kraje z loňských 35,4 milionu na 25,2 milionu. Nemocnice ve Stodu, která dostala loni od kraje 25,9 milionu korun, má letos dostat 35,4 milionu. Nejméně peněz posílá kraj do dvou svých nemocnic následné péče. Loni to byly necelé dva miliony do Horažďovic a 4,2 milionu do Plané, pro letošek počítá kraj s 8,8 milionu Kč pro Nemocnici následné péče Svatá Anna v Plané, horažďovická nemocnice by se letos měla obejít bez toho krajského příspěvku.

-čtk-