Loono má ve svých řadách převážně studenty lékařských fakult. Odbornými garanty jsou lékaři z oborů gynekologie, urologie i praktického lékařství. Záštitu převzala 1. lékařská fakulta UK, kde většina mediků a zdravotních sester z Loono studuje. Foto: 1. LF UK

Sahejte si správně na prsa a koule. Jde o zdraví

Málokterá část lidského těla je tak frekventovaná, pokud jde o doteky. Na prsa a varlata si saháme denně, ale saháme si na ně správně? Na to se ptají studentky a studenti 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kteří se rozhodli spustit kampaň upozorňující na význam samovyšetřování v prevenci rakoviny prsou a varlat a to zejména u mladých lidí. „Našim cílem je, aby se lidé nestyděli včas přijít k lékaři. Když se přestanou stydět a odkládat návštěvu svého lékaře, léčba bude snazší a méně bolestivá,“ shrnuje poselství kampaně Kateřina Vacková, studentka 6. ročníku 1. LF UK, která založila neziskovou organizaci Loono, jenž za kampaní „Sahám si na ně každý měsíc“ stojí.

 

V rámci kampaně chce organizace získat peníze na zakoupení dalších školících modelů prsou a varlat, se kterými studentky a studenti vyráží na vzdělávací workshopy do firem, škol, ale i na hudební festivaly. Současně chce Loono oslovit studující i dalších lékařských fakult v Česku, a tak své aktivity ještě více rozšířit.

Kampaň záměrně cílí na mladé lidi, protože právě oni si riziko nádorových onemocnění téměř nepřipouští. „O rakovině mluvíme zcela otevřeně a říkáme, že rakovina není jen pro staré, ale může se týkat i jich. Nepoužíváme složité odborné termíny, ale komunikujeme tak, aby nám lidé rozuměli a nebáli se na cokoliv zeptat,“ dodává Vacková. Kampaň se tak šíří pomocí sociálních sítí, za použití hashtagu #prsakoule se do komunikace o prevenci rakoviny může zapojit úplně každý. Samovyšetření má velký smysl, ale je třeba, aby bylo prováděno správně. „Nekvalifikované samovyšetření nalézá až velké nálezy o velikosti několika centimetrů, tedy v době kdy prognóza onemocnění není příliš dobrá. Proto je důležité pokročit v technice samovyšetření, aby výtěžnost této metody byla nejvyšší,“ upozorňuje profesor Michael Halaška, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce. Ne každý útvar v prsu ale nutně musí znamenat zhoubný nádor. Vždy je ale nutné, aby stav posoudil lékař.

Kateřina Vacková, zakladatelka neziskové organizace Loono. Foto: 1. LF UK
Kateřina Vacková, zakladatelka neziskové organizace Loono. Foto: 1. LF UK

„Správný čas myslet na své zdraví je právě teď. Za pár měsíců už může být pozdě,“ zdůrazňuje studentka medicíny, pro kterou je rakovina velmi osobní téma. Ve 22 letech se dozvěděla, že má zhoubný nádor na vaječníku. „Studovala jsem už čtvrtým rokem medicínu a byla jsem naprosto zdravá. Můj život byl až do té doby bezstarostný. V listopadu 2013 se mi začalo něco klubat na levém vaječníku a rychle to rostlo. Jako medička jsem si říkala, že takhle rychle rostou jen zhoubné nádory. Netušila jsem ale, jak blízko pravdy jsem byla,“ popisuje mladá žena. Následovala operace a sdělení, že nádor je zhoubný.

„Ani si neumíte představit to nekonečné čekání. Pamatuji si, že mi lékaři řekli, že se poradí a za pár hodin zavolají s tím, jaká léčba bude následovat. Zavolali za 8 hodin. Za předlouhých 8 hodin, kdy jsem jen seděla na posteli a ptala se sama sebe proč, proč já, proč tak mladá, proč teď. Odpověď jsem dodnes nedostala a už o ni ani nestojím. Za těch 8 hodin jsem si rozmyslela, co od života opravdu chci a co pro to hodlám udělat,“ vzpomíná Kateřina Vacková na dramatické okamžiky ve svém životě. Osobní zkušenost s nádorovým onemocněním jí přivedla k rozhodnutí založit neziskovou organizaci Loono a sdílet poselství, že ten správný čas myslet na své zdraví je právě teď.

Nestyďte se a sahejte si na ně

Loono má nyní k dispozici jeden školící model ženských prsu a jeden mužských varlat. S těmito modely pořádají vzdělávací workshopy. Během nich se účastníci prakticky naučí, jak nádor objevit. V modelech je jich ukryto hned několika a dají se odhalit právě díky správnému pohmatu. Do současnosti Loono vyškolilo v oblasti prevence rakoviny prsu a varlat 2 500 lidí a 14 z nich si díky tomu odhalilo rakovinu včas. „To nám ale nestačí. Chceme, aby odhalených bylo mnohem víc, a proto chceme své aktivity ještě více rozšířit,“ říká odhodlaně Vacková. Cílem organizace Loono je vyškolit 7 000 lidí za rok. K tomu ale potřebuje další samovyšetřovací modely, a tak se obrací na veřejnost skrze crowfundingový portál Hithit.cz, kde chce získat 157 tisíc na zakoupení tří sad modelů prsou a varlat.

Na vzdělávacích workshopech učí Loono, jak rozpoznat rakovinu nejrůznějších orgánů a připomíná, kam chodit na preventivní kontroly. Návštěvníci si navíc sami vyzkouší nahmatat bulky na modelech prsou a varlat, a naučí se správnou techniku jejich samovyšetřování. Foto: Jan Nechvile Photography

Za finanční příspěvek pak Loono nabízí dárcům odměny. Za příspěvek v hodnotě 300 Kč získá dárce prsařskou pohlednici s osobním věnováním od #loonogirls a dalších pět prsařských pohlednic k volnému užití. Nechybí ani upozornění každý měsíc, že je čas na samovyšetření. Kamasutru vyšetřování ve dvou lze získat za 600 Kč stejně jako 10 fotek prsou podepsaných od #loonogirls. Za dar v hodnotě 2 500 Kč pak dárce získá večeři s #loonogirls, při které se dozví pikantnosti ze zákulisí kampaně, a také individuální vyškolení #prsakoule i každý měsíc upozornění na samovyšetření. Dar v hodnotě 5 000 Kč pak přináší workshop pro rodinu či přátele, samozřejmě i s pravidelným upozorněním na samovyšetření pro všechny zúčastněné a prsařskými pohlednicemi. Dárci se mohou stát i generálním partnerem koulí za příspěvek 10 000 Kč nebo generálním partnerem prsou za dar 30 000 Kč. Součástí partnerství je pak školení pro zaměstnance a přátele, mimo jiné prsařské pohlednice i upozornění. Organizaci Loono se podařilo získat i podporu Nadace Vodafone, která je rozhodnutá, že pokud se skrze crowfunding podaří danou částku vybrat, tak jí zdvojnásobí. „Aktivity Loona mají široký společenský dopad a mohou změnit životy mladých lidí, proto jsme se rozhodli projekt podpořit,“ říká Jana Neupauerová, manažerka grantového programu Vpohybu Nadace Vodafone.

Fakulta si studentský projekt chválí

Odborné zázemí dala kampani „Sahám si na ně každý měsíc“ 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. „Fakulta s radostí převzala odbornou garanci nad veřejně prospěšným projektem, který díky entuziasmu studentů za více než rok od svého vzniku prokázal svou užitečnost a životaschopnost,“ popisuje děkan fakulty profesor Aleksi Šedo. Podle něj je Loono úspěšně rozvíjející studentský projekt, který má jak nadšené lidi, tak kvalitní odborné zázemí, díky kterému je s. „Mladí lidé nejlépe osloví své vrstevníky,“ dodává. Kampaň je tak dobrou ukázkou toho, jak se může propojit vědecké poznání s nadšenci pro medicínu. Partnerem kampaně se stal tým lékařů Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce, kteří ji pomáhají rozvinout po odborné stránce.

Rakovinou prsu v ČR ročně onemocní bezmála 7 000 žen. U žen do 35 let jsou to přibližně tři procenta, v kategorii mezi 35–45 lety až 12 procent. Více ohroženy jsou ženy, které začaly časně menstruovat, nemají děti a současně byl karcinom prsu prokázán u jejich blízkých příbuzných. Česko je přitom zemí, kde ve srovnání s ostatními evropskými státy objevuje rakovina prsu častěji a bohužel i více pacientek na toto onemocnění umírá. „Preventivní vyšetření prsů pohmatem nespadá v současné době do obsahu preventivních prohlídek u žádného lékaře. Samovyšetřování alespoň jednou měsíčně je přitom první možnou cestou ke zjištění závažného onemocnění prsu. Platí to zejména u mladších žen, které věkem nespadají do kategorie zákonného mamografického screeningu, zpravidla od 45 let,“ říká Karel Rauš z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice na Bulovce. Rakovina varlat je méně častá – ročně jí v ČR onemocní přibližně 500 mužů. Nejčastěji však onemocní mladí muži. Mezi rizikové faktory onemocnění patří nesestouplé varle v dětství, výskyt nádoru varlat v rodině a také virový zánět varlat způsobený příušnicemi.

Ludmila Hamplová

Podívejte se také na video