Tento vaginální kroužek vytvořil biomedicínský inženýr Patrick Kiser z Northwestern University. Obsahuje kombinaci protivirového tenofoviru a hormonu levonorgestrelu, který brání početí. Zásoba účinných látek vydrží až na 90 dní. Podle WHO žije na světě 35 miliónů lidí s onemocněním AIDS a 222 miliónů žen sice nechce otěhotnět, ale nemá přístup k žádné antikoncepci. Foto: Northwestern University

Silikonový vaginální kroužek může chránit ženy před HIV a herpes viry

Silikonový vaginální kroužek dokáže uvolňovat hydrofilní molekulu látky jako je například tenofovir, který působí proti nejčastějším kmenům viru HIV  (human immunodeficiency virus) či acyklovir, který si dokáže poradit s herpes virem.  Kroužek by měl pomoci zranitelným ženám z chudých zemí, které jsou vystaveny vysokému riziku sexuálně přenosných chorob. Představen byl na 55. Mezioborové vědecké konferenci o antimikrobiálních látkách a chemoterapii v americkém San Diegu, informoval webový portál Medical News Today (MNT).

 

Kroužek vznikl ve vědeckém týmu francouzské univerzity Jeana Monneta v Saint-Etienne. Na jeho vývoji spolupracovali virologové, chemici a inženýři, specializující se na silikon, kteří vytvořili zařízení, na němž bylo možné kroužek vyrobit.

Technologie umožňující postupné (kontrolované) uvolňování účinné látky z polymerních materiálů byla poprvé představena již v šedesátých letech minulého století. Úspěšně pak byla využita při vývoji vaginálních kroužků, z nichž se uvolňují dlouhodobě působící steroidní hormony, používané k léčbě symptomů menopausy a k zabránění početí. Klíčovým parametrem pro jejich fungování je propustnost materiálu pro léčiva. To je u silikonu problém, protože je to hydrofobní sloučenina (tedy vodu odpuzující). Řešen byl přidáním hydrofilní sloučeniny (ve vodě rozpustné), která umožňuje, aby se léčivo bez problémů uvolňovalo z rezervoáru.

Meriam Memmiová, autorka prezentace MNT vysvětlila, že některé kroužky mohou uvolňovat denní koncentrace 1.5 až 3.5 mg acykloviru a 3 až 5 mg tenofoviru, a to po dobu až padesáti dní. Takové dávky postačují k prevenci sexuálně přenosných nemocí virového původu jako je nejen HIV-1, či genitální herpes, ale i virus hepatitdy B. Nový silikonový kroužek tak dokáže kontinuálně uvolňovat antivirální léčiva po dlouhou dobu a v takové koncentraci, která neutralizuje viry přítomné ve spermatu.

Nyní by měly být kroužky prověřeny v klinických studiích, po nichž by prý byly vyráběny ve velkém množství a za nízkých nákladů. Nízké náklady, znamenají nízkou prodejní cenu a to je velmi důležitý aspekt, když si uvědomíme, komu jsou vaginální kroužky proti sexuálně přenosným nemocem virového původu určeny především – totiž ženám z chudých rozvojových zemí. Mnoho z nich se nakazí HIV záhy po zahájení sexuálního života, zatímco muži onemocní o 7 až deset let později. „Je těžké pro ženy v těchto zemích nějak ovlivňovat prevenci sexuálně přenosných nemocí, protože používání kondomu je hlavně pod kontrolou mužů,“ říká Memmiová. Vaginální kroužky si vkládá a vyjímá sama žena.

Cílem studie bylo podle její autorky vytvořit vaginální silikonový kroužek, který není toxický, ale přitom má dostatečnou kapacitu dlouhodobě uvolňovat aktivní protivirovou molekulu proti různým sexuálně přenosným nemocem, včetně HIV.

-cik-

 

Zaujal vás náš článek? Budeme rádi, když dáte svůj hlas Zdravotnickému deníku v anketě

Křišťálová lupa zde.   kl-hlasovani-button-88x31-1