Infarktů v posledních letech mírně ubývá, hlavně u žen. Pokles bude zřejmě pokračovat i letos. Muže postihuje infarkt v průměru kolem 58. roku, ženy až o deset let později, výjimkou nejsou ani mladší ročníky. Nemoci oběhové soustavy jsou v Česku nejčastějšími příčinami úmrtí, v roce 2015 zabily 45 procent mužů a 50 procent žen. Foto: Wikipedia

Ve Slatinicích se sejde rekordní počet lidí po transplantaci srdce

Do Lázní Slatinice na Olomoucku se příští víkend sjedou lidé s transplantovaným srdcem. Bývalí pacienti by se tam měli setkat se svými lékaři, kteří jim zachránili život. Půjde o přední špičkové kardiochirurgy z brněnského Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Setkání by se mělo stát zároveň pokusem o vytvoření rekordu v počtu lidí s transplantovaným srdcem shromážděných na jednom místě. Počítá se s účastí čtyř desítek bývalých pacientů. 

 

Setkání lidí, kteří jsou „podruhé narozeni“, začne v pátek, hlavní část programu bude v sobotu. „Je to třetí setkání, tentokráte u příležitosti 500. transplantace srdce v našem zařízení,“ uvedl ředitel brněnského Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Petr Němec, který velkou část těchto transplantací sám dělal.

O svých zkušenostech na toto téma spolu budou hovořit lékaři a lidé, kteří transplantaci podstoupili. Součástí akce je volejbalový turnaj bývalých pacientů proti lékařům. Zároveň se účastníci setkání pokusí o vytvoření rekordu s názvem Setkání nejvíce osob žijících s transplantovaným srdcem. Na první setkání se sjelo sedm účastníků, loni jich bylo 18 a letos pořadatelé počítají s účastí téměř 40 lidí. Pokud všichni dorazí, rekord by měl být zapsán do České knihy rekordů.

Za zrodem myšlenky uspořádat sraz pacientů, kteří se podruhé narodili, stojí lidé, kteří sami již několik let žijí s transplantovaným srdcem. Na setkání jsou zváni odborníci, kteří transplantace přímo provádějí a ti, kteří o pacienty po zákroku pečují. Ve Slatinicích by neměl kromě ředitele centra Němce chybět například profesor Jan Černý, kardiochirurg, který před deseti lety provedl transplantaci tří orgánů současně, a to srdce, jater a ledviny. Šlo o první takovou operaci v ČR a zřejmě i v celé Evropě.

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie je jediným zdravotnickým zařízením na Moravě, kde se transplantace srdce dělá. Od roku 1992 zde pomohli 500 pacientům, z toho třem desítkám dětí. Centrum, které sídlí v areálu Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně, uskutečňuje největší počet srdečních operací a transplantací orgánů po pražském IKEM.

-čtk-