Svatopluk Němeček chce na jednání vlády 9. září vyjednat navýšení investic do nemocnic ve výši 1,2 miliardy. Dosud má od Andreje Babiše přislíbeno 698 milionů korun. Foto: koláž ZD

Zdravotnictví chce přidat od státu 1,2 miliardy korun na investice

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce přidat od státu na investice nejméně 1,2 miliardy korun. Peníze na příští rok chce vyjednat na jednání vlády 9. září. Němeček to řekl ČTK. Zatím vyjednal s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) navýšení investic o 698 milionů korun.

 

Zdravotnictví by v roce 2016 mělo mít 300 miliard korun, z nich jen necelých sedm miliard přímo spravuje Němeček. Jsou to peníze od státu na investice do nemocnic, výzkum či pandemický plán.

„Zatím máme symbolických několik set milionů korun. Věřím, že když státní rozpočet bude mít na to, aby podporoval přezbrojování armády, že bude mít peníze i pro nemocnice,“ řekl Němeček. Věří v rozumný konsensus na vládě. Při jednání s ministerstvem financí prý našel shodu v tom, že v době konjunktury se má investovat, nepodařilo se ale najít zdroje.

„Na čistě národní programy reprodukce majetku bylo ministerstvo schopno v rámci stávajícího objemu výdajů vyčlenit jen 830 milionů, neboť přednostně musí zabezpečit výdaje vyplývající z platných právních předpisů a priorit vlády,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. K povinným výdajům a prioritám patří například letecká záchranná služba, příprava zdravotnického záchranného systému na krizové situace a mimořádné stavy a spolufinancování společných programů ČR a EU.

Podle mluvčí klesly rozpočtované výdaje ministerstva zdravotnictví na investice z průměrně 3,1 miliardy ročně v letech 2004 až 2010 na miliardu ročně v letech 2011 až 2015. Tomu podle ní odpovídá od roku 2010 trvalý pokles hodnoty dlouhodobého majetku nemocnic. „Tato skutečnost je odrazem nedostatečných investic do dlouhodobého majetku, přičemž situace státních nemocnic je horší než průměr za celý segment,“ řekla.

Zatím získal Němeček od státu navíc proti letošku 1,8 miliardy, žádal 4,3 miliardy. Další 1,3 až 1,5 miliardy by měl resort získat z očekávaného růstu výběru pojistného.

Podle schváleného rozpočtového rámce by resort měl ze státního rozpočtu mít v příštím roce bez peněz EU a finančních mechanismů 6,039 miliardy, na letošek měl schválený vyšší rozpočtový rámec, a to 6,481 miliardy.

Celkové výdaje resortu by podle tabulek, které jsou součástí zákona o státním rozpočtu, měly klesnout z letošních 6,8 miliardy na 6,7 miliardy.

-čtk-