Příští rok si poskytovatelé rozdělí ještě větší koláč veřejných peněz, než loni. Všichni pak mají pocit, že si v dobách hojnosti zaslouží ještě více, než mají dostat. Foto: Koláž ZD

Ambulantní specialisté, nepodepisujte dodatky s pojišťovnami! Vyzývá sdružení a chce více peněz

Ambulantní specialisté nejsou spokojeni s tím, kolik jim zdravotní pojišťovny hodlají v příštím roce platit za léčení. Rada Sdružení ambulantních specialistů (SAS) vyzvala včera všechny ambulantní specialisty, aby nepodepisovali úhradové dodatky od zdravotních pojišťoven, pokud budou ve znění daném úhradovou vyhláškou ministerstva zdravotnictví. ČTK to řekl předseda sdružení Zorjan Jojko.

 

Sdružení chce pro své členy dosáhnout lepších podmínek, oslovilo už s návrhem všech sedm zdravotních pojišťoven. Pokud pojišťovny požadavku lékařů nevyhoví, neznamená to podle Jojka, že by ambulance začaly od pacientů vybírat v hotovosti. Mají totiž smlouvu, že musejí léčit „na pojišťovnu“. Jojko ale věří, že se podaří dosáhnout úhrad lepších, než stanoví vyhláška. Pokud se to nepodaří, mohou se ambulance dostat kvůli poklesu příjmu do finančních potíží, tvrdí.

„Žijeme v době, kdy narůstá výběr pojistného, kdy hospodářství ČR prosperuje více, než bylo ještě nedávno odhadováno. Není žádný důvod souhlasit s tím, že úhrada naší práce bude stagnovat, nebo se zvýší proti letošnímu roku jen o jedno procento,“ řekl.

„Úhradovou vyhlášku považujeme z hlediska výše úhrad za maximum možného. Jejich další navýšení by vedlo k destabilizaci hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny v roce 2016,“ sdělil ČTK ještě před zveřejněním výzvy SAS ředitel největší pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Podle seznamu výkonů se od příštího roku zvyšuje cena lékařské práce o deset procent. Úhradová vyhláška s tím podle Jojka ale nepočítá. Návrhy zdravotních pojišťoven neodpovídají podle něj ani slíbenému tříprocentnímu navýšení úhrad.

Úhradová vyhláška vyšla ve Sbírce zákonů 23. října. Podle novely zákona musejí nově být smlouvy podepsané i zveřejněné, aby platily. „Je tedy spěch, na druhou stranu vím, že u všech zdravotních pojišťoven to musí projít správními radami, které nezasedají nikdy dřív, než je hotová úhradová vyhláška,“ řekl Jojko. Podle něj tedy mají pojišťovny čas na to, aby argumenty ambulantních specialistů zohlednily a daly ambulancím vstřícnější nabídku.

Rada SAS v prohlášení uvádí výhrady k příloze úhradové vyhlášky, podle které navrhly pojišťovny úhradové dodatky. Hodnota bodu pro rok 2016 je 1,03, tedy o haléř méně, než letos. Úhradový vzorec je prý příliš komplikovaný a je limitován průměrnou úhradou pojištěnce v roce 2014. Pokud nepůjde o pacienta o více než pětinásobně dražšího než ostatní, práce lékaře nemá být vůbec zaplacena, uvádí se v prohlášení.

-čtk-