Zakladatel firmy, lékař Jacques Servier ji hájil před soudem ještě ve svých 91 letech, minulý rok však zemřel. Foto: archiv

Francouzský soud: Společnost Servier je zodpovědná za vadný lék

Osm let od propuknutí skandálu kolem léku na potlačení chuti k jídlu Mediator dnes francouzský soud shledal farmaceutickou společnost Servier zodpovědnou za to, že ignorovala rizika a uvedla na trh přípravek, který je podle soudu vadný. Nežádoucí účinky jsou spojovány s úmrtími 2100 pacientů, informovala agentura AFP. V České republice tento přípravek nebyl nikdy registrován. 

 

V roce 2003 a 2006, kdy lékaři předepsali Mediator dvěma pacientům, kteří později podali stížnost, stav vědeckého poznání podle soudu neumožňoval ignorovat fakt, že látka obsažená v medikamentu by mohla představovat ohrožení lidského zdraví. Společnost Servier měla podle soudu upozornit na možné nebezpečí v příbalovém letáku.

Právní zástupce jednoho ze stěžovatelů v civilní žalobě označil rozhodnutí soudu za vítězství, uvedl ale, že se přesto odvolá. Soudce totiž jeho klientovi přiřkl odškodnění jen 30.000 eur (812.000 Kč), místo požadovaných 900.000 eur (24,5 milionu Kč).

Společnosti Servier bude podle svého právníka i nadále bojovat u soudů, aby prokázala, že do stažení léku z oběhu v roce 2009 neměla tušení o možných rizicích.

Lék Mediator byl na francouzském trhu od roku 1976 a celkem jej užívalo asi pět milionů lidí. Podle vyšetřovatelů společnost Servier zamlčovala uživatelům, že účinná látka benfluorex ohrožuje srdeční a oběhový systém.

V České republice přípravek Mediator, předepisovaný na potlačení chuti k jídlu při boji s nadváhou, podle vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) z roku 2010 nikdy registrován nebyl. Mimo Francii byl však na předpis k dostání například v USA, Španělsku nebo v Itálii.

-čtk-