Kardiologické oddělení Nemocnice Na Homolce se zaměřuje na léčbu poruch srdečního rytmu, implantace kardiostimulátorů a defibrilátorů a léčbu akutních syndromů ischemické choroby srdeční. V posledním desetiletí se podílí i na výzkumu a vývoji nejnovějších technologií a provedlo řadu unikátních zákroků, jako například využití bezdrátových kardiostimulátorů pro pacienty. Foto: Wikipedie

Homolka zavedla nejmodernější technologii na mapování srdce

Kardiologové v Nemocnici Na Homolce začali využívat nejmodernější technologii na mapování srdce, systém umožňuje okamžité a přesné mapování srdce v průběhu katetrizačního zákroku. ČTK to sdělil primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil. Trojrozměrný obraz s vysokým rozlišením poskytuje lékaři přehlednou informaci o všech místech v srdci a detailně zachycuje rozsah a rozložení vad, které vyžadují zásah, dodal Neužil.

 

Navigaci Rhytmia vyvinula americká společnost zaměřená na inovace zdravotnické techniky. „My a naši kolegové z Institutu klinické a experimentální medicíny jsme byli u vývoje systému, v roce 2007 jsme ho testovali v rámci studie. K běžnému využití jsme ho na Homolku získali loni, ale ještě jsme museli doladit některé technické detaily,“ uvedl.

Systém vytvoří 3D obraz během několika vteřin, zatímco předchozí systém umožňoval jen postupné mapování krok za krokem, na jehož základě teprve vznikla 3D mapa, popsal Neužil.

Samotná technologie 3D mapování se používá zhruba deset let a za tu dobu se stala standardem pro řešení srdečních arytmií, především nejčastější arytmie – fibrilace síní. Podle Neužila by bez 3D mapování nebylo možné tyto pacienty léčit.

Kardiologické oddělení Nemocnice Na Homolce se zaměřuje na léčbu poruch srdečního rytmu, implantace kardiostimulátorů a defibrilátorů a léčbu akutních syndromů ischemické choroby srdeční. V posledním desetiletí se podílí i na výzkumu a vývoji nejnovějších technologií a provedlo řadu unikátních zákroků, jako například využití bezdrátových kardiostimulátorů pro pacienty.

-čtk-