V Česku se spotřebují ročně léky za 60 miliard korun, s DPH a marží je to přes 80 miliard. Zdravotní pojišťovny hradí receptové léky za zhruba 40 miliard korun. Foto: MorgueFile

Třetinu tržeb z prodeje léků v ČR zaujímají generika, jsou prý s originály v rovnováze

Asi třetinu tržeb z prodeje léků v ČR zaujímají tzv. generické léky, ekvivalenty originálních léčivých přípravků, které mohou přijít na trh po vypršení patentové ochrany originálu. ČTK to včera řekl výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Martin Mátl. Podle něho se na celkovém počtu prodaných balení tento druh léků podílí zhruba dvěma třetinami. Odborníci, které ČTK oslovila, se shodují, že podíl mezi originálními a generickými léky je na českém trhu optimální.   

 

V Česku se spotřebují ročně léky za 60 miliard korun, s DPH a marží je to přes 80 miliard. Zdravotní pojišťovny hradí receptové léky za zhruba 40 miliard korun, počet prodaných balení činí zhruba 250 milionů kusů. Za rok proteče českým zdravotnictvím téměř 300 miliard korun.  Před rokem 1989 tvořily generické léky většinu léků v tehdejším Československu, originálů bylo minimum.  „Česká republika patří k zemím, kde je podíl generických léků stále relativně vysoký,“ řekl dnes ČTK Mátl s tím, že jejich podíl na trhu se v poslední letech příliš nemění. ČAFF chce jejich výrobu dále podporovat, podle Mátla totiž výrazně přispívají k omezení nákladů na léky.

S tím souhlasí i odborník na léky z firmy Infopharm Michal Prokeš. „Určitě je dobře, že generické léky existují, protože přináší prakticky stejný užitek za nižší cenu. Jinak by zdravotní pojišťovny nemohly zaplatit léčbu svým klientům v tak širokém rozsahu, jaký u nás máme,“ řekl ČTK. To zda může vývoj generik utlumit zájem vývoje, je podle něj u jednotlivých léků různé. „Léky na běžné choroby budou jistě vyvíjeny, protože trh je velký. Horší je to u chorob vzácných, kde existuje pouze malé množství pacientů a kde je tedy trh velmi malý. Hrozbou pro nás všechny je například fakt, že je nově vyvíjeno jen velmi malé množství antibiotik,“ dodal.

„Na trhu mají svoje místo jak originální přípravky, tak generika. Tím, že generika uspoří nějaké náklady, tak systém má víc peněz, aby mohl investovat do inovativní léčby,“ doplnil výkonný ředitel Asociace inovativního průmyslu Jakub Dvořáček. Rovnováha mezi oběma druhy léků podle něj v Česku funguje zatím dobře.

ČAFF také podporuje i biosimilars, což jsou moderní biologické preparáty obdobné generikům. Ty by měly do budoucna pomoci například s léčbou revmatických a onkologických onemocnění. „Cílem ČAFF je přispět k jejich maximálnímu využití a zpřístupnění většímu množství pacientů,“ dodal Mátl.

ČAFF sdružuje všechny hlavní výrobce a dodavatele generických léků. Aktuálně jde o 21 firem, které v Česku zaměstnávají 4416 zaměstnanců. Mezi nimi jsou například společnosti Zentiva, Teva nebo Krka.

-čtk-