Zákon o rozpočtových pravidlech kritizují všechny zdravotní pojišťovny i opozice. Zda má šanci na schválení napoví projednávání ve zdravotním výboru sněmovny. Foto: koláž ZD

Babiš nám vezme peníze na očkování policistů proti TBC i žloutence, varuje pojišťovna

Občané přijdou o příspěvky na očkování, zruší či omezí se příspěvky na rovnátka, na bezlepkovou dietu, na preventivní prohlídky a vyšetření proti rakovině, případně se zcela zruší léčebně-ozdravné pobyty pro nemocné děti. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZPMV) varuje před dopady vládního návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlech 218/2000, který nařizuje zdravotním pojišťovnám převézt všechny své bankovní účty z komerčních bank do České národní banky (ČNB). Novela prošla prvním čtení začátkem listopadu, následně ji projednal a doporučil ke schválení (se změnami, které se netýkají zdravotnictví) rozpočtový sněmovní výbor. Nyní by jí měl posoudit zdravotní výbor, ten má oficiální schůzi příští týden. Na aktuální schůzi sněmovny zákon v programu není. Zdravotnický deník o tématu psali zdezde a také v komentáři zde.

 

Vláda si tímto opatřením, chce zajistit zmírnění růstu státního dluhu. Zdravotní pojišťovny tak ale podle ZPMV přijdou o významný zdroj tvorby peněz do tzv. fondu prevence, ze kterého svým klientům hradí výše uvedené bonusy nad rámec zdravotního pojištění.
„Fond prevence se tvoří z úroků na bankovních vkladech a z pokut a penále od neplatičů pojistného. Vzhledem k tomu, že ČNB nevyplácí žádné úroky, pojišťovny opatřením přijdou o významnou část těchto zdrojů a fond prevence téměř ztratí svůj význam. Jde o peníze navíc, které jsme vytvořili mimo všechny fondy. Naši klienti tak o ně nenávratně přijdou a s tím o řadu výhod,“ míní generální ředitel největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR David Kostka.

Ohroženo očkování proti TBC či žloutence pro policisty 

Nemalou část klientů ZP MV ČR tvoří i policisté a hasiči, lidé, kteří se setkávají na ulicích například s drogově závislými, bezdomovci a nově také s běženci. Permanentně jim proto hrozí nákaza přenosnými chorobami jako je žloutenka či TBC: „Pojištěncům z řad policistů a hasičů nabízíme z fondu prevence příspěvky na očkování proti TBC či  žloutence, případně příspěvek na vyšetření na přítomnost toxických látek v krvi. To je důležité pro záchranáře, kteří se pohybují například v prostředí velkých požárů, živelných katastrof a podobně. I tyto příspěvky budou případným přijetím zákona ohroženy,“ zdůrazňuje v tiskové zprávě generální ředitel ZP MV ČR David Kostka.
Podle ředitele není pojistné na zdravotní pojištění možné chápat jako finance státu: „Jsou to peníze, které nám svěřili naši klienti na úhradu péče o jejich zdraví. Žádáme proto poslance, aby vyjmuli zdravotní pojišťovny z citovaného vládního návrhu zákona a zachovali tak všem deseti milionům klientů zdravotních pojišťoven alespoň ty možnosti, které jim v rámci prevence a péče o jejich zdraví dosud můžeme poskytovat. Zachování zdraví občanů bude mít v konečném důsledku pro státní rozpočet větší přínos, než uvažovaný převod účtů zdravotních pojišťoven do ČNB,“ apeluje na poslance generální ředitel ZP MV ČR David Kostka.
– TZ- red –