Spotřeba antibiotik v Česku v baleních klesá, v DDD stoupá. Foto: SÚKL

Jaká je spotřeba antibiotik za posledních deset let? Balení méně, dávek více

Množství dodaných balení antibiotických léků na český trh spíše klesá, zatímco tzv. denní definovaná dávka (DDD) se zvyšuje. Informoval o tom včera Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) u příležitosti Evropského antibiotického dne. DDD je průměrná denní terapeutická dávka, která se používá k léčbě daného onemocnění. Znamená to tedy, že jsou na český trh dodávána větší balení.

 

Zatímco v roce 2005 bylo dodáno 15,5 miliónu balení, v roce 2014 se jednalo o 14,77 miliónu balení. Oproti tomu množství DDD v roce 2005 představovalo 74,61  miliónu, zatímco v roce 2014 se toto množství zvýšilo na 81,47 miliónu. U perorálních antibiotik (tedy tablety, sirupy apod.) se počty dodaných balení v posledních 10 letech drží na stále stejné úrovni, okolo 8 miliónů balení za rok. O něco málo se zvýšilo množství dodaných DDD v posledních dvou letech.

Mezi možné důvody větších dodávek antibiotik dle DDD může podle SÚKL patřit například vyšší odolnost bakterií, nárůst počtu nemocných se selhanou nebo rozvrácenou imunitou, kteří potřebují vyšší dávkování, a také nárůst počtu pacientů v intenzivní péči, u kterých je vyšší dávkování také třeba.

 

Graf: Dodávky antibiotických léčiv na český trh v posledních 10 letech. Zdroj: SÚKL
Graf: Dodávky antibiotických léčiv na český trh v posledních 10 letech. Zdroj: SÚKL

-TZ SÚKL, red-