Ministerstvo zdravotnictví v memorandu z roku 2011 slíbilo 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi lékařům podle stupně kvalifikace. Ministr Němeček ale memorandum nepovažuje za právně závazné. Foto: Tomáš Cikrt

Memorandum s lékařskými odbory je podle Němečka právně nezávazné

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) považuje za právně nezávazné memorandum z února 2011, v němž tehdejší šéf resortu Leoš Heger (TOP 09) slíbil lékařům v nemocnicích až trojnásobek průměrného platu v zemi. Němeček soudí, že udělal pro růst platů lékařů vše, co mohl. Za poslední dva roky se zvyšovaly dvakrát, dohromady o deset procent, řekl Němeček ČTK v reakci na předžalobní výzvu, jíž chce Lékařský odborový klub (LOK) dosáhnout splnění memoranda.

 

„Memorandum není právně závaznou smlouvou se sankcemi, jde o výsledek tehdejší dohody mezi mým předchůdcem ministrem Hegerem a LOK a naplňování této dohody tedy mělo vzejít od nich. Z právního hlediska tedy ani neočekávám, že by LOK s případnou žalobou u soudu uspěl,“ uvedl Němeček.

Ministerstvo zdravotnictví v memorandu slíbilo 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi lékařům podle stupně kvalifikace. Odbory považují slib za nesplněný, uvedl ve čtvrtek předseda LOK Martin Engel s tím, že pokud ministerstvo do dvou měsíců nezareaguje, bude následovat soudní žaloba.

Navyšování platů zdravotníků je podle Němečka pro nynější kabinet prioritou, na skokové navýšení ale nemá. Podle něj není fér této vládě vyčítat, že se nesnaží zlepšit podmínky lékařů. „Stát by měl udělat maximum, ale jsou nějaké ekonomické možnosti, a my jdeme až na jejich hranu,“ vysvětlil.

Další zvýšení je podle Němečka možné pouze v případě, že stoupnou odvody státu do zdravotního pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. S tímto požadavkem ale Němeček neuspěl u ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Nikdo po mně nemůže chtít, abych destabilizoval systém kvůli tomu, že jednorázově uděláme skokové zvýšení jedné skupině zaměstnanců, na které teď prostě nemám,“ zdůraznil Němeček.

Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích podle zdravotnických statistiků dosáhl letos 62.735 korun, z toho polovina je za přesčasy a služby. Základní plat lékaře tak činí 32.450 korun, sestry 19.680 korun. Průměrný plat zaměstnance státu je 25.880 korun.

-čtk-