Konstanty Radziwiłł je tak trochu polský Milan Kubek. Než se stal ministrem, vedl lékařskou komoru. Prosazuje spíše levicový zdravotnický program: Více peněz a více státu ve zdravotnictví, síť veřejných nemocnic anebo léky na předpis zdarma pro seniory nad 75 let Ve vládě přitom zastupuje pravicovou stranu Polska Razem. Zatím není úplně jasné, jaký postoj zaujme k umělému oplodnění, které podporoval jeho předchůdce. Foto: Wikipedie, koláž ZD

Rušit a reformovat. Polský ministr zdravotnictví chce zásadní změny

Konstanty Radziwiłł je už 22. polským ministrem zdravotnictví od roku 1989. Za vlád Občanské platformy ale pravidlo několikaměsíčního působení v úřadu potvrdil pouze ministr Marian Zembala. Jeho předchůdci Bartosz Arłukowicz (2011-2015) a Eva Kopacz (2007-2011) zůstali v ulici Miodowa 15, kde sídlí Ministerstvo zdravotnictví, celé čtyři roky. Podobné vyhlídky má i nastupující ministr.

 

 

Znalec prostředí

Jako řada jeho předchůdců, je Radziwiłł lékařem. Vystudoval medicínu na Universitě ve Varšavě se specializací na praktickou péči a rodinné lékařství. Od 90. let aktivně působil v profesních lékařských organizacích, ať už jako sekretář nebo předseda Polské lékařské komory (2001-2010). I jeho kritici přiznávají, že úspěšně. Zároveň však upozorňují, že teď nebude hájit jen stavovské zájmy.

„Dosud tvrdě připomínkoval fungování ministerstva a jeho legislativu. Nyní ji sám bude vytvářet, což je úplně jiná role,“ řekla odcházející náměstkyně a členka zdravotního výboru za Občanskou platformu Beata Małecka-Libera. Podle ní může být Radziwiłłovým problémem nedostatek zkušeností s řízením „velkých administrativních struktur“.

Radziwiłł nastupuje do úřadu s podporou nebo zatím alespoň neutrálním postojem řady důležitých hráčů v polském zdravotnictví. Pozitivně se o něm vyjádřil i Marian Zembala, který byl od června do listopadu 2015 jeho předchůdcem. Zembala jako jediný poslanec Občanské platformy nehlasoval proti vládnímu programu premiérky Beaty Szydlo, a pouze se zdržel hlasování. Hodlá prý totiž v Sejmu vystupovat především jako lékař, a ne jako politik.

Od nového ministra hodně čekají mladí doktoři, a už mu stihli poslat dopis. Obecně jsou ale lékaři rozdělení. Z ankety, kterou mezi nimi udělal oborový portál Konsylium24, vyplynulo, že 33 % z nich považuje jmenování Radziwiłła za dobrou zprávu pro polské zdravotnictví, 32 % má opačný názor a dalších 36 % odpovědělo, že neví. Mnohem zajímavější je názor 56 % účastníků ankety, kteří nevěří nebo spíše nevěří, že nový ministr může stav polského zdravotnictví zlepšit. Ankety se zúčastnilo 699 lékařů

Více peněz do zdravotnictví

Radziwiłł slibuje rozsáhlé reformy, a chce, aby Poláci měli ze zdravotního systému pocit, že na ně nezapomíná, a stará se o ně. „Chci změnit zdravotnický systém v péči o pacienty,“ řekl nový ministr.

Vládní představy o zdravotnictví dobře vystihují slova premiérky, že „pacient nemůže být položkou v účetnictví, lékař účetním a nemocnice podnikem“. Právo a Spravedlnost (PiS) prosazuje větší roli a odpovědnost státu a menší vliv volného trhu. Podle Szydlo nemůže být zdravotní péče orientována na zisk.

Symbolem všeho „zla“ se pro novou vládu stal Národní zdravotní fond (Narodowy Fundusz Zdrowia, NFZ). Nutnost reformy fondu, který vznikl v roce 2004 jako instituce na proplácení zdravotních výkonů, uznávají skoro všichni. NFZ čelí kritice, že způsobuje dlouhé čekací lhůty pro lékařské zákroky, vytváří zbytečnou byrokracii a je pod vlivem politiků a lobbyistů. Nová vláda chce NFZ zrušit a financování zdravotní péče znovu vrátit přímo pod ministerstvo a státní rozpočet.

Radziwiłł dlouhodobě tvrdí, že polské zdravotnictví je podfinancované. Letos v říjnu na 11. fóru zdravotnického portálu Rynek Zdrowia řekl, že chce zvýšit výdaje na zdravotnictví během 2-3 let z 4,4 % HDP na 6 procent. Jako příklad země, kterou by chtěl dotáhnout, uvedl Radziwiłł Českou republiku.

Podle Radziwiłła by měl lékař-specialista vydělávat minimálně dvojnásobek průměrné mzdy. Ministr chce rovněž prosadit lepší odměňování práce zdravotních sester a záchranářů.

Změnami v systému vzdělávání lékařů a sester chce zvýšit jejich počet. Problém vidí ve stárnutí lékařů nebo faktu, že jen 30 procent zdravotních sester po studiu nastoupí do nemocnic. Podle Radziwiłła to však není pouze o zvyšování platů.

Opatrovnický systém péče se v pojetí vlády PiS projevuje i záměrem, aby senioři nad 75 let měli léky na předpis zdarma. Ministr vidí jako velký problém i nedostupnost nových léků pro většinu pacientů.

Polská vláda chce, aby základem systému byla primární zdravotní péče. Dostupná péče musí být pro obyvatele zdarma, a bez spoluúčasti. Odmítání tzv. neoliberálních přístupů Občanské platformy je spojeno i podporou vzniku sítě veřejných nemocnic.

Radziwiłł předchozím vládám vytýkal, že nenaslouchala odborníkům. On sám říká, že je otevřený dialogu a širokým konzultacím. Nechce prý reformy a změny zavádět okamžitě, ale postupně.

Katolík a odpůrce homeopatie

Od Radziwiłła rozhodně nelze čekat podporu alternativním formám léčby. Jako lékař vystupoval proti pověrám a „mastičkářům“ a tvrdil, že homeopatie nemá nic společného s lékařstvím. Radziwiłł neuvažuje pouze ideologicky, svůj doktorát získal za práci, která zkoumala placebo efekt při léčení alergických onemocnění a astmatu.

V roce 2014 Polská lékařská komora, v době, kdy byl opět jejím sekretářem, vyzvala ministra zdravotnictví, aby na úrovni EU otevřel diskusi o změně směrnice 2001/83/ES o humánních léčivých přípravcích, která umožňuje členským státům zjednodušit registraci homeopatických přípravků.

Mimochodem, sám Radziwiłł se v unijní problematice orientuje. Jednou z řady jeho funkcí bylo v letech 2010-2012 předsednictví Stálého výboru evropských lékařů, který sdružuje lékařské komory s celé “osmaadvacítky”.

Radziwiłł se nepochybně během svého úřadování nevyhne v českém prostředí nevýznamné, ale v Polsku třaskavé debatě kolem metody oplodnění in-vitro. Tím spíše, že odstupující ministr Marian Zembala ještě začátkem listopadu podepsal prodloužení programu léčby neplodnosti do roku 2019. Jak to s programem bude pokračovat, není vůbec jasné, protože ve straně Právo a Spravedlnost je řada lidí, kteří mají s in-vitro vážný problém. Kdyby byl Radziwiłł ministrem, tak by zákon pravděpodobně nepodepsal. Bude ale respektovat podpis svého předchůdce?

Náměstkové a podsekretář

Radziwiłł si sebou na ministerstvo přivádí čtyři náměstky. Za lékovou politiku bude odpovědný Krzysztof Łanda, který se jí dříve věnoval v NFZ. Řídil také nadaci

“Wealth Health Care”, která vydává pravidelné zprávy o stavu polského zdravotnictví. Je rovněž spojený se zdravotnickou konzultační firmou HTA Consulting.

Piotr Gryza bude mít na starost dozor nad NFZ (či jak to vypadá, spíše jeho likvidaci) a informatiku. Ekonomickou náměstkyní se stane Katarzyna Głowala, která od roku 2010 působí na Ministerstvu financí. Do funkce se vrátí rovněž Jarosław Pinkas, který na ministerstvu působil v letech 2005-2007. Bude mít na starost vzdělávání lékařů a záchrannou službu. Podsekretářem zůstane Piotr Warczyński, který na ministerstvu již řadu let působí. Do této funkce nastoupil v roce 2014, ještě za vlády Občanské platformy.

Nepřehlédnutelná politika

Na rozdíl od Zembaly, má Radziwiłł jako ministr i funkci senátora. Kandidoval s podporou strany Právo a Spravedlnost (PiS). Ve vládě je ale zástupcem strany Polska Razem, která je součástí tzv. sjednocené pravice, a jíž vede vicepremiér a ministr pro vysoké školy Jaroslaw Gowin.

Politicky bude Radziwiłł muset brát v úvahu vlády 16 vojvodství, kde po volbách v roce 2014 vládnou většinou v koalicích Občanská platforma a Polská lidová strana. Na druhou stranu, lidovci, podobně jako Zembala, nehlasovali proti vládě, ale pouze se zdrželi hlasování. Lidovci měli v programu rovněž navýšení příjmů do zdravotnického systému.

Na parlamentní půdě budou jeho partnery předseda zdravotnického výboru Bartosz Arłukowicz z Občanské platformy (PiS má ovšem v 38členném výboru 20 hlasů). Jediným zástupcem lidovců ve výboru bude jejich nový předseda Władysław Kosiniak-Kamysz, jež byl v předchozí vládě ministrem práce a sociálních věcí.

Možné jsou střety s poslancem a lékařem Markem Rucińskim z liberální strany Nowoczesna, která se volného trhu ve zdravotnictví nebojí a vyvrhovala vytvoření čtyř konkurenčních fondů namísto NFZ. Nebo s místopředsedkyní výboru Beatou Małeckou-Libera.

Nepřehlédnutelným hlasem bude rovněž dlouholetý poslanec PiS Tomasz Latos, jehož jméno patřilo mezi kandidáty na ministra. Zatím je „pouze“ místopředsedou výboru. Ke zdravotnictví se v PiS často vyjadřoval i maršálek Sejmu Stanisław Karczewski, který byl šéfem vítězného volebního štábu. Také jeho jméno patřilo mezi ministerské kandidáty, a Karczewski sám v období vytváření nové vlády veřejně řekl, že má ke zdravotnictví blízko a je připraven.

Členkou výboru je také bývalá premiérka a ministryně zdravotnictví Ewa Kopacz. Původně měla namířeno do čela výboru. Důvody proč se jeho šéfkou nestala lze najít ve stranickém souboji v Občanské platformě, která si brzy zvolí nové vedení. A Kopacz tento boj prohrála.

Svůj zdravotnický výbor si zvolil rovněž polský Senát. Do jeho čela postavil Waldemara Kraska (PiS). V 12členném výboru je deset senátorů za Právo a Spravedlnost a dva za Občanskou Platformu.

Konstanty Radziwiłł má nepochybně silný mandát pro změnu v systému zdravotnictví v Polsku. Bude zajímavé sledovat, co se novému ministrovi podaří prosadit, a zda narazí spíše politicky nebo ekonomicky.

 

Petr Zenkner