Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje má zaplatit pokutu ve výši 100 tisíc korun za chyby v zakázce na přístrojové vybavení a propojení krajských nemocnic. Pokuta ÚOHS je pravomocná. Foto: koláž ZD

ÚOHS snížil na pětinu pokutu pro zdravotnický holding

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snížil na pětinu pokutu pro Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje za chyby v zakázce na přístrojové vybavení a propojení krajských nemocnic. Holding má zaplatit 100.000 korun. Pokuta je pravomocná, zjistila ČTK z webu ÚOHS.

 

Předseda představenstva holdingu Miroslav Procházka ČTK řekl, že rozhodnutí ÚOHS bere holding jako konečné a nebude ho dále napadat. „Pochopitelně jsme rádi, že byla pokuta pro holding snížena. Nyní se budeme snažit dohledat osoby, které jsou zodpovědné za nesprávné rozhodnutí, které je předmětem pokuty, a budeme po nich požadovat náhradu škody,“ uvedl Procházka.

Případ v minulosti řešil jak Krajský soud v Brně, tak Nejvyšší správní soud. ÚOHS před nimi původně půlmilionovou sankci neobhájil. Nyní znovu rozhodl, že holding neměl bez soutěže uzavřít smlouvu se společností Puro-Klima. Cena zakázky z roku 2008 byla přitom 118 milionů korun.

ÚOHS nyní opět konstatoval, že zadat zakázku v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez soutěže, byla chyba a mělo to vliv na výběr nejvhodnější nabídky.

Polehčující okolností údajně bylo, že smlouva byla uzavřena před sedmi lety. „Správní řízení je vedeno od roku 2011, a tedy s ohledem na dlouhou časovou prodlevu mezi spácháním správního deliktu a vynesením konečného rozhodnutí dochází k oslabení účelu trestu,“ uvedl úřad v rozhodnutí.

Podle specialistky na veřejné zakázky Andrey Schelleové z advokátní kanceláře Achour & Hájek je podobný přístup při zdůvodnění pokuty atypický. „Přihlížení k délce správního řízení při vyměřování sankce považuji za problematické, jelikož něco takového zákon o veřejných zakázkách přímo neumožňuje,“ uvedla Schelleová.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje řídí činnost krajských nemocnic v hradeckém kraji. Kraj má čtyři nemocnice, ve kterých je zhruba 1500 lůžek a pracuje v nich více než 2000 zaměstnanců.

-čtk-