Smlouvu o vzájemné spolupráci záchranářů včera s představiteli Saska v Karlových Varech podepsali hejtmani Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. Spolupráce má zajistit především bezpečnost lyžařů v zimní sezoně v Krušných horách. Foto: Karlovarský kraj

Záchranáři z Česka a Saska budou moci vyjíždět i za hranice

Záchranáři z Česka a Saska budou moci již letos v zimě v případě potřeby vyjíždět na opačnou stranu hranice. Smlouvu o vzájemné spolupráci včera s představiteli Saska v Karlových Varech podepsali hejtmani Karlovarského, Ústeckého a Libereckého kraje. Spolupráce má zajistit především bezpečnost lyžařů v zimní sezoně v Krušných horách. Záchranáři díky ní budou mít možnost rozhodovat se stoprocentně ve prospěch pacienta, řekl novinářům ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.

 

„Pro nás to znamená jednoznačně uvolnění rukou. My můžeme na německé straně pomoci zasáhnout, můžeme převážet pacienty přes hranice, nemusíme si je předávat, což je někdy i nedůstojné. Můžeme jezdit na majáky a můžeme vozit opiáty na německé straně – a to samé platí i pro německou stranu. Naše operační střediska budou ve spojení,“ uvedl Sýkora. Dodal, že výjezd přes hranice může zachránit pacientovi život především ve chvíli, kdy domácí záchranka nebude z nějakého důvodu k dispozici.

Podle Sýkory se bude krajská záchranná služba snažit posílit jazykové znalosti svých pracovníků, aby nevznikaly problémy s jazykovou bariérou. „Budeme ale používat dvojjazyčné formuláře, máme také několik operátorek, které mluví německy úplně plynně,“ řekl ředitel.

Dohoda, která pokryje celých 454 kilometrů česko-saské hranice, je výsledkem desetileté práce a je vůbec první svého druhu v České republice. „V příštím roce budeme jednat o uzavření podobné spolupráce na hranicích s Bavorskem,“ doplnil hejtman Karlovarského kraje Martin Havel (ČSSD).

Rámcovou dohodu mezi Českou republikou a Německem o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby podepsali ministři zdravotnictví už v dubnu 2013.

-čtk-