Revma liga na onemocnění upozornila i v kampani, kdy si známé osobnosti vyzkoušely speciální rukavice, které umí omezit pohyb prstů i sílu stisku ruky pomocí kovových plátů – a tím věrně simulovat projevy nemoci. Foto: Revma liga

Zajděte si do divadla a podpořte tak Revma ligu

Zdravotnický deník se rozhodl pomoci pacientské organizaci Revma liga upozornit na benefiční představení, jehož výtěžek půjde na informační a ediční činnost pro pacienty. Chcete-li tedy udělat dobrý skutek a ještě se přitom dobře bavit, neváhejte a zajděte si na francouzskou komedii S nebo bez?  Hlavní role i režie se ujala vynikajícím způsobem Vanda Hybnerová. Už tuto středu 18. listopadu v 19 hodin v Divadle Palace na Václavském náměstí. O víkendu jsou připraveny lístky už za symbolických 150 Kč. Více informací a objednání vstupenek on – line je možné kliknutím zde.

 

Vzít do ruky lžičku, otevřít zašroubovanou lahev, ukrojit chleba nebo zajít do divadla – zdánlivě obyčejné věci, se kterými denně svádí bolestivý boj pacienti s revmatoidní artritidou. S touto nemocí žije v Česku více než 100 tisíc pacientů, od batolat až po seniory.

Revmatoidní artritida je onemocnění imunitního systému, které způsobuje zánětlivé otoky kloubů. U nemocného může propuknout ze dne na den a zcela ho vyřadit z běžného života. Nejprve postihuje klouby na rukou, může se však rozšířit na velké klouby, krční páteř nebo vnitřní orgány a postupně vede až k trvalé invaliditě.

Revmatoidní artritidu zatím nelze vyléčit, pro pacienty je tak jedinou záchranou včasná léčba – jen ta dokáže projevy nemoci zastavit a vrátit nemocné zpět do života. Moderní biologická léčba je však nákladná, a proto zatím není dostupná pro všechny pacienty.

Nezisková organizace Revma liga se snaží upozornit na problémy pacientů v ČR a šířit povědomí o revmatických nemocech. Ve spolupráci s Ústavem lékového průvodce usiluje o to, aby moderní biologickou léčbu mohlo dostat více pacientů už při střední závažnosti onemocnění – a mohli tak prožít delší a kvalitnější život bez poškození kloubů a bez bolesti.

Výtěžek z představení použije Revma Liga na informační a ediční činnost pro nemocné revmatiky. Nedílnou součástí je také vydávání bulletinu Revmatik, do kterého přispívají lékaři, zdravotníci i pacienti, a je tak nejen cenným zdrojem o revmatických nemocech, ale také důležitým pojítkem pro všechny členy Revma Ligy a regionálních poboček.

Revma Liga je nezisková organizace, která sdružuje pacienty s revmatismem, jejich rodiny a přátele. V České republice působí již téměř 25 let.

-red-