Eutanazie je v Evropě legální ve třech zemích: v Nizozemsku, v Belgii a v Lucembursku. Asistovanou sebevraždu umožňují zákony ve Švýcarsku. V Německu ale budou za zpoplatněnou asistenci při sebevraždě hrozit až čtyři roky za mřížemi. Foto: Torange.us

Zpoplatněná pomoc při sebevraždě bude v Německu trestná

Za poskytování zpoplatněné pomoci při sebevraždě budou v Německu hrozit až čtyři roky vězení. Včera o tom rozhodl Spolkový sněm, který však odmítl požadavek některých poslanců na úplný zákaz asistované sebevraždy. Aktivní usmrcení vážně nemocných, takzvaná eutanazie, zůstává nadále zakázané a trestní zákoník na něj stále pohlíží jako na vraždu.

 

„Považujeme za eticky zcela neúnosné, aby někdo vydělával na asistované sebevraždě,“ řekla při projednávání zákona sociálnědemokratická poslankyně Kerstin Grieseová. Zároveň však vyjádřila pochopení pro lidi, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí a chtějí zemřít. „Proto by měla být ve výjimečných případech asistovaná sebevražda možná a lékaři by kvůli své roli při ní neměli být kriminalizováni,“ uvedla.

Křesťanskodemokratický poslanec Michael Brand označil placenou pomoc při sebevraždě za zneužívání těžké situace lidí v existenční nouzi. „Pokud tyto zpoplatněné služby budou existovat, hrozí, že jejich provozovatelé budou vytvářet tlak na umírající, aby k sebevraždě přistoupili,“ varoval.

Část křesťanských demokratů nicméně vyzývala k úplnému zákazu asistované sebevraždy. „Je naší povinností chránit lidský život,“ řekl k tomu Patrick Sensburg, podle něhož by se stát měl spíš zaměřit na podporu paliativní medicíny, která zmírňuje utrpení vážně nemocných.

Proti němu se ale postavil jeho stranický kolega Peter Hintze. „Jsou hranice, kdy už paliativní medicína nemůže pomoci. A nemá smysl, aby umírající trpěli,“ řekl. Poukázal také na to, že většina Němců podporuje, aby asistovaná sebevražda zůstala legální.

Pro návrh zákona se vyslovili i ministr zdravotnictví Hermann Gröhe a ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová. Návrh získal podporu napříč politickými stranami, ve všech parlamentních frakcích byli zastoupeni i jeho odpůrci.

Němečtí poslanci při projednávání zákona zcela odmítli, že by země v budoucnu legalizovala eutanazii. Podle nich je zásadní rozdíl mezi tím, když člověk ukončí svůj život sám a mezi usmrcením druhého. Vyjadřovali obavy, že by eutanazie mohla být snadno zneužívána, například vůči duševně nemocným.

Rozdíl mezi asistovanou sebevraždou a eutanazií spočívá v tom, že zatímco při eutanazii vykonává akt usmrcení jiná osoba, při asistované sebevraždě tak činí sebevrah sám s něčí pomocí. Asistující osoba například připraví jedovatý nápoj a je sebevraždě přítomna, zajistí prostory a postará se o tělo, nápoj ale vypije sebevrah sám.

Eutanazie je v Evropě legální ve třech zemích: v Nizozemsku, v Belgii a v Lucembursku. Asistovanou sebevraždu umožňují zákony ve Švýcarsku, mimo Evropu ji zavedly například Kanada, Kolumbie nebo některé státy USA. V České republice se eutanazie trestá jako vražda. Asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

-čtk-