Pokud se domníváte, že váš pes potřebuje medikaci, nepokoušejte se přimět svého praktika, aby mu ji předepsal. Jak na dotaz klienta sdělila VZP, na psy se veřejné zdravotní pojištění nevztahuje. Foto: c1.staticflickr.com

Kuriózní dotazy na VZP: proplácíte Venušiny kuličky či teplákovku na kojení?

Běžně lidé na call centru VZP chtějí vědět, jak vyměnit průkaz pojištěnce nebo kolik pojišťovna přispívá na prevenci. Ovšem ne všechny z 650 tisíc telefonních a 130 tisíc mailových dotazů, které od letošního února, kdy pojišťovna spustila nové call centrum, řešili její zaměstnanci, spadaly do kategorie těch „normálních“. Nechyběly mezi nimi ani otázky na recepty pro psy nebo příspěvek na sexuální pomůcky. Na co všechno se klienti VZP ptali?

 

Poskytuje VZP příspěvek na nákup Venušiných kuliček?

  • Nikoliv, na erotické pomůcky pojišťovna nepřispívá.

Proplatí VZP nákup značkové teplákové soupravy, kterou bude klientka používat při kojení?

  • Na pomůcky ke kojení sice VZP příspěvek nabízí, ale jsou jimi míněny např. odsávačky mateřského mléka, laktační pomůcky či prsní vložky.

Co mám dělat, když lékař chce, abych mu přinesl průkaz pojištěnce, ale vy říkáte, že je nepřenosný?

  • Nepřenosný v tomto případě neznamená, že by klient musel mít průkaz uložený doma a nesměl ho nikam přenášet, ale že platí jen pro konkrétní osobu, na jejíž jméno byl vystaven.

Mám nárok na preventivní prohlídky u zubaře, i když už nemám vlastní zuby?

  • Ač to možná mnohé překvapí, na preventivní zubní prohlídku by měl chodit i ten, kdo už nemá ani jeden vlastní zub. Lékař totiž prohlédne celou dutinu ústní, kde může objevit např. i přednádorové změny.

Půjčuje VZP peníze na ošetření zubů a na jaký úrok?

  • Pokud nejsou konkrétní stomatologické výkony zařazeny do seznamu výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění, nemůže je VZP hradit, ani na ně klientům půjčovat.

Přispěje VZP na mobilní telefon s velkými tlačítky, protože na ten s malými už starší klientka špatně vidí?

  • Mobilní telefon nepatří mezi zdravotnické prostředky, a to ani ten s velkými tlačítky. Pojišťovna na něj proto přispívat nemůže.

Lze donutit praktického lékaře, aby klientovi předepsal léky pro psa?

  • Nelze, zvířata nemohou být klienty VZP.

-vzp-