Očkování je jeden z preventivních programů, který VZP podporuje u dětí i dospělých. K dalším patří například prevence v oblasti kardiovaskulárních chorob či diabetu. Foto: freestockphotos.bis

Největší zdravotní pojišťovna by měla dát příští rok na prevenci až 629 milionů

Preventivní programy na příští rok – to bylo jedno z hlavních témat, které se projednávalo na letošní poslední správní radě VZP. Přehled zdravotních služeb hrazených z fondu prevence schválila včera rada v původním znění. V příštím roce by přitom mohlo jít na tuto oblast až o sto milionů více než letos.

 

Prevence karcinomu prostaty, odvykání kouření či pomůcky pro diabetiky jsou jedněmi z položek, které budou v rámci preventivních programů posíleny nejvíce. Vyplývá to z dokumentu, na který včera kývla správní rada. Prozatím je v rozpočtu počítáno s 452,5 miliony korun, ale vzhledem k tomu, že se letos nevyčerpalo 176,3 milionu, bude skutečná částka moci být vyšší. Letošní zůstatek přitom bude možné použít na nové projekty, programy, jejichž limity se vyčerpají rychleji, než bylo plánováno, či na programy, které nevyčerpaly limity v letošním roce. „V současné době je velký zájem o příspěvkové programy, kde naši klienti využívají možnosti čerpat příspěvky na aktivity směřující k předcházení výskytu chorob v budoucnu,“ podotýká ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Některé nevyčerpané prostředky pak je možno využít ještě letos v rámci jiných programů, než na které byly původně určeny. „Vzhledem k tomu, že v roce 2015 nebylo plně čerpáno na Mořského koníka, je ještě šance přesunout prostředky do zhruba desítky dalších programů, jako jsou pohybové aktivity pro děti, prevence melanomu, očkování v programu Junior, příspěvky v programu Maminka či na bezlepkovou dietu. Na jednotlivé programy může jít 500 tisíc až dva miliony korun, celková letošní částka na prevenci však nesmí přesáhnout 521 milionů korun,“ přibližuje předseda správní rady VZP Jiří Běhounek.

Na prevenci rakoviny prostaty má jít skoro desetkrát více

Suma, která půjde na prevenci v příštím roce, může dosáhnout až do výše 628,8 milionu korun, což je o sto milionů více než letos. Fond prevence se přitom skládá ze tří složek – nákladů na zdravotní programy (pro příští rok předběžně naplánováno na 350,5 milionu korun), ozdravné pobyty (60 milionů) a ostatní činnosti (42 milionů). Zdravotní programy pak stojí na několika pilířích: prevenci kardiovaskulárních onemocnění, diabetu, onkologických chorob a duševních onemocnění. Důležitá je také prevence infekčních onemocnění či podpora kvality péče.

„Očekáváme, že něco přinese otázka transformace psychiatrické péče podle toho, jak bude postupně vyvíjena a jak se s ní ministerstvo vypořádá. My se k tomu připojíme,“ říká Jiří Běhounek.

Vůbec největšího nárůstu má dle plánu dosáhnout položka věnovaná prevenci karcinomu prostaty. Ta by měla oproti letošnímu půl milionu stoupnout na 4,9 milionu korun v příštím roce. Už letos měl totiž odstartovat pilot zahrnující až pět tisíc mužů a 150 urologů, kvůli technickým problémům ale místo června začal v minimalizované verzi až v prosinci. Podle včera schváleného plánu se pak s tímto projektem počítá i příští rok, takže muži ve vybrané věkové skupině dostanou příspěvek na komplexní vyšetření u urologa ve výši 2600 korun.

„S projektem na prevenci karcinomu prostaty počítáme, jeho finální podoba závisí na projednání na lednových pracovních skupinách fondu prevence,“ potvrzuje šéf VZP Kabátek.

Příspěvek na bezlepkovou dietu i příští rok

V oblasti onkologie bude pokračovat prevence také u melanomu, kde pojišťovna přidá 500 korun na vyšetření dermatoskopem. V obdobné míře jako letos by pak měl být zachován také velmi využívaný příspěvek na bezlepkovou dietu pojištěncům do 26 let (počítá se s příspěvkem do výše 6000 korun ročně).

Co se týče dětí a mladistvých, bude možné získat také příspěvek až 1000 korun na pohybové aktivity ve škole a mimo ni, dále až 500 korun na hubnutí, až 500 korun na sekundární prevenci cukrovky (dezinfekční prostředky, testovací a diagnostické proužky na zjištění glukózy v krvi a moči, příslušenství k inzulinové pumpě) nebo až 500 korun na prevenci duševních chorob (relaxační cvičení, doléčovací skupiny anorexie či bulimie, diagnostické proužky na zjištění návykových látek). K tomu je možno získat 500 korun v rámci speciálních očkovacích programů a 500 korun na nehrazená očkování (na tento příspěvek mají nárok i dospělí). Pojišťovna také počítá s ozdravnými pobyty u moře Mořský koník i s tuzemskými ozdravnými pobyty. Děti i dospělí pak mohou získat až 1000 korun na dentální hygienu.

Dospělí pojištěnci mají nárok na příspěvek až 500 korun na pohybovou aktivitu nebo hubnutí, dále na 500 korun na sekundární prevenci diabetu (stejně jako u dětí) a až 500 korun na prevenci duševního zdraví (relaxační cvičení, testovací proužky na návykové látky, kognitivní pomůcky schválené Českou alzheimerovsou společností pro trénink paměti).

Na odvykání kouření až dva a půl tisíce

Až 2500 korun pak lidé mohou od pojišťovny získat, pokud se rozhodnou skončit s kouřením. „VZP ČR iniciuje úzkou spolupráci s III. interní klinikou 1. LF UK a VFN v Praze. V závěru roku byl zahájen klientský program Cesta k nekuřáctví. Příspěvek je poskytován na základě doporučení lékaře na léčivý přípravek Vareniklin (Champixu). Jedná se o zatím nejúčinnější lék, který neobsahuje nikotin a je první vyvinutý přímo k léčbě závislosti na tabáku nebo na volně prodejné léčivé přípravky související s náhradní léčbou nikotinem v následujících formách: náplasti, pastilky, orodispergovatelný film, ústní spreje, žvýkačky. Příspěvek je poskytnut po skončení, případně v době léčby uskutečněné na doporučení ošetřujícího lékaře Centra pro závislé na tabáku a po předložení platebních dokladů na výše uvedené léčivé přípravky, nebo na doporučení odborného konzultanta odborného pracoviště České lékárnické komory a po předložení platebních dokladů na volně prodejné léčivé přípravky. Délka trvání léčby 12 kalendářních měsíců,“ uvádí ve včera schváleném materiálu VZP.

Pojišťovna pak podporuje také zdraví zaměstnanců v rámci projektu Zdravá firma, kde přispívá až 1000 korun na rehabilitaci či prevenci infekčních chorob. Až tisícikorunu mají nárok získat ženy v rámci programu Maminka na prvotrimestrální screening nebo podpůrné aktivity pro těhotné a kojící. Na vitaminy či rehabilitaci mohou dostat tisícikorunu bezpříspěvkoví dárci krve.

-mk-