Podíl neplodných párů roste. Polská vláda nechce, aby metodou léčby byla fertilizace in vitro (IVF). Jakou nabízí alternativu zatím není jasné. Možná povolá čápy. Foto: Koláž ZD

Nová polská vláda stopne proplácení oplodnění „in-vitro“

Polský ministr zdravotnictví Konstantyn Radziwill nechá běžet program in-vitro do poloviny roku 2016. Potom už nepočítá s tím, že by do něj šly peníze na proplácení nákladů na léčbu neplodných párů. Řekl to na prvním zasedání zdravotnického výboru v Sejmu, kde představoval svoje plány do budoucna.

 

Metoda in vitro, při níž spermie oplodní vajíčko mimo tělo ženy, se v Polsku používá už více než dvacet let. Od roku 2013 ji upravuje speciální zákon a léčba neplodnosti se párům proplácí přes zdravotní pojištění. Polsko bylo poslední zemí Evropské unie, která metodu in-vitro právně nijak neupravovala.

Fungování programu in-vitro

Program zahájil od 1. července 2013 ministr Bartosz Arłukowicz, který je nyní opozičním šéfem parlamentního zdravotnického výboru. Dosud se díky němu narodilo 3 793 dětí a léčbu podstupuje přes 17 tisíc párů.

V roce 2013 šlo na program z rozpočtu 33 milionů zlotých, o rok později 80 milionů a na roky 2015-2016 se má vydat 131 milionů.

Páry mohou vstoupit do programu, pokud jim lékař potvrdí, že nemohou zplodit dítě přirozenou cestou, a mají za sebou nejméně 12 měsíců léčení jinou metodou. Žena, která se účastní programu, nesmí být starší než 40 let. U mužů zákon věkové omezení nestanovuje.

Každý pár má nárok na tři proplacené možnosti metodou in-vitro. Použít může nejvýše šest oplodněných vajíček. Pokud je pár nevyužije, mohou se po 20 letech nabídnout k využití jinému páru. Zničena být nesmějí. Ženě se může do dělohy vložit pouze jeden zárodek. V odůvodněných případech pak dva najednou.

Kontroverzní prodloužení programu

Tříletý program v listopadu, těsně před odchodem z úřadu, prodloužil na roky 2016-2019 ministr Marian Zembala. „Podepsal jsem pokračování programu bez triumfalismu, s pocitem služby lidem,“ řekl po svém rozhodnutí Zembala, který je stejně jako Radziwill praktikujícím katolíkem. Odcházející ministr také nechal v rozpočtové rezervě 40 milionů zlotých na rok 2016, aby nové vládě nevytvářel finanční náklady, s nimiž nepočítá.

Zembalovo rozhodnutí vyvolalo okamžitě kritiku strany Právo a spravedlnost (PiS), která v říjnu vyhrála parlamentní volby. „Chci vyjádřit svoje pobouření a údiv nad tím, že pan ministr v posledních dnech svého úřadování rozhodne o tak závažné věci,“ řekl šéf volebního štábu strany a nynější maršálek Sejmu Stanislaw Karczewski.

Příznivcem in vitro není ani Konstanty Radziwiłł. V rozhovoru pro list Rzeczpospolita v roce 2013 prohlásil, že „není povinností vlády platit z veřejných financí věci, které mnoho lidí považuje na neetické… Musí se najít jiný způsob financování in-vitro, který nepůjde z daní těch, co mají právo s touto metodou nesouhlasit,“ řekl.

Ministr ušetří 304 milionů zlotých

Radziwill v úterý odůvodnil zrušení programu vysokými finančními náklady. Na další tři roky měl stát vydat 304 milionů zlotých (asi 1,9 miliardy korun). Podle Radziwilla není program prioritou nové vlády. Na rozdíl od minulé, která téma in-vitro používala k vymezování vůči PiSu. Ministrovo rozhodnutí se netýká existence současného programu, který končí příští rok, ale jen předchozího Zembalova prodloužení na další tři roky.

„Program bude dokončen, nic se neruší, nikomu se nevypovídají smlouvy. Páry, které vstoupí do programu do poloviny příštího roku, budou mít financované procedury,“ řekl Radziwill.

Ministr zdravotnictví hodlá ve spolupráci s Národním zdravotním fondem připravit vlastní program pro léčení neplodnosti, který se nezaměří pouze na metodu in-vitro. „Není to jediná možnost, pro léčbu neplodnosti,“ řekl.

Kritika od Občanské platformy

Radziwillův krok vyvolal silný nesouhlas Bartosze Arłukowicze. Podle něj jde o skandální rozhodnutí, které bezdětným párům bere naději mít vlastní děti. Podle Arłukowicze sice existuje více metod léčby neplodnosti, ale pro některé páry je in-vitro jedinou možností.

Poslankyně Alicja Chybicka z Občanské platformy zdůraznila, že proceduru in-vitro podstupují pouze páry, které už neúspěšně vyzkoušely jiné možnosti početí. „Nejdříve se vždycky zkouší jiné metody,“ řekla Chybicka.

Předseda zdravotního výboru Arłukowic dokonce v televizi Polsat naznačil, že by se PiS mohl pokusit in-vitro kriminalizovat. Ministryně bez portfeje a mluvčí vlády Elżbieta Witek tyto úvahy odmítla. „Nechceme zrušit in-vitro, rušíme pouze financování z rozpočtu,“ řekla. Podle ní vláda žádnou změnu zákona, která by metodu zakazovala, nechystá.

Polský trh s neplodností

Zastánci financování tvrdí, že metoda in-vitro je dost drahá a bez pomoci státu by si ji řada rodin vůbec nemohla dovolit.

Profesor Waldemar Kuczyński z Polské gynekologické společnosti uvedl, že základní náklady při in-vitro se pohybují kolem 5-6 tisíc zlotých. Mohou se ale zvýšit o 2-3 tisíce zlotých, v závislosti na zdravotním stavu pacientky, složitosti příprav na zákrok, potřebných lécích apod.

Například společnost InviMed, která provozuje v Polsku šest klinik, si účtuje za jednu proceduru 7 000 zlotých. Cena zahrnuje vstupní prohlídku, následné pravidelné kontroly, punkci vaječníků, embryologické procedury, oplodnění metodou ICSI (intracytoplazmatická injekce spermie), přenesení zárodku, gynekologická vyšetření během těhotenství a pomoc psychologa.

V Polsku působí kolem čtyřiceti klinik, které se zabývají léčbou neplodnosti. Analýza společnosti PMR ohodnotila v roce 2013 polský trh laboratorní diagnostiky a in-vitro na 1,2 miliardy zlotých. Odhadla, že ve střednědobém horizontu let 2015-2019 by mohl trh růst o 8,8 % ročně.

Výhled do budoucna

Podle Polské gynekologické společnosti se problém neplodnosti týká nejméně 1,2 milionu párů. Podíl na tom mají špatné životní prostředí (v Polsku je např. nejhorší ovzduší v celé Evropě), rychlý životní styl a stres. Svůj vliv na to má i stále starší věk prvorodiček. Průměrný věk, kdy mají Polky první dítě, je podle statistik 27 let.

Data Eurostatu také ukazují, že z hlediska počtu dětí je na tom „katolické“ Polsko hůře než Česká republika. Polská žena má v průměru 1,3 dítěte. Nová polská vláda má v programu i prorodinnou politiku. Metoda in-vitro však do ní však nepaří. Proto bude zajímavé sledovat, jakým směrem půjde vládní návrh na léčbu neplodnosti.

Ačkoli program in-vitro způsobuje mnohdy velké emoce, je to jen kapka v moři. Na polské politické scéně v tuto chvíli není možné, aby s podporou státu pokračoval. Ostatně, ani v Občanské platformě, která zákon prosadila, nebyla podpora jednoznačná a někteří poslanci a senátoři hlasovali proti němu. Stejně jako polovina polských lidovců. Po říjnových volbách naopak vypadly dvě strany, které ho jednoznačně podporovaly – Strana demokratické levice a hnutí Twój Ruch. Tvářemi podporující tuto metodu léčby neplodnosti byly feministky a exposlankyně Barbara Nowacka nebo Wanda Nowicka, která je předsedkyní Svazu pro práva žen a plánování rodiny. Téma in-vitro je symbolické, etické a emocionální. Proto z polské debaty určitě nezmizí.

Petr Zenkner