Co by měl lékař radit obézním lidem? Jistě cvičení je užitečné, zvláště pokud ještě není nadváha příliš velká. Nejúčinnějším opatřením ke snížení rizika předčasné smrti ovšem zůstává hubnutí.. Foto: Wikimedia

Obezita zabíjí i ty, kteří cvičí. Hypotéza „fit fat“ dostala ránu

Obezita je nezdravá. Je spojena se srdečními nemocemi, cukrovkou, rakovinou a mnoha dalšími nemocemi. To je obecně známo a přijímáno. V posledních letech ale někteří lékaři začali razit teorii, že pokud se člověk s nadváhou udržuje v dobré fyzické kondici a holduje pravidelnému pohybu, může na tom být lépe, než hubeňour, jenž se fyzické aktivitě vyhýbá. Dokonce se začalo mluvit o tzv. „fit fat“, čili o „tlouštících v dobré kondici“. Nová studie, zveřejněná v odborném časopise Journal of Epidemiology, ovšem tento přístup vyvrací: Riziko předčasné smrti je u obézních lidí, přestože pravidelně cvičí, stále vyšší než u lidí s normální hmotností.

 

Podle autorů studie zůstává vztah mezi kondičním cvičením typu aerobiku a obezitou s hlediska úmrtnosti nejasný. „V posledních letech se vynořil koncept „fat but fit“ (tlustý ale fit), z něhož plyne, že intenzivní cvičení (doslova o „high fitness“) může kompenzovat obezitu. Bude důležité dál ověřit tuto hypotézu s dopady na veřejné zdraví,“  píši autoři.

Zatím bylo k dispozici jenom málo studií, které by hodnotily souvislosti mezi kondičním cvičením a zdravím spíše mladší populace. Ve zmíněné nové studii vědci analyzovali data více než jednoho miliónu švédských mužů průměrného věku 18 let, kteří byli sledováni v letech 1969 až 1996. Jejich kondice byla ověřena v testu na jízdním kole. Z registrů bylo zjištěno, kdo ze sledovaných mužů předčasně zemřel, celkem jich bylo 44 301.

Výsledky ukázaly, že muži, kteří nejvíce cvičili, měli o 48 procent nižší riziko smrti (bez ohledu na  příčinu), než ti, kteří se aerobiku věnovali nejméně. Nejsilněji byla tato souvislost zjištěna u úmrtí, k nimž došlo v důsledku sebevraždy a závislosti na alkoholu či drogách.  Muži s normální hmotností, bez ohledu na to, zda cvičili, či nikoliv, měli vždycky nižší riziko předčasné smrti ve srovnání i s těmi nejintenzivněji cvičícími obézními jedinci.

Vědci překvapivě zjistili silnou souvislost mezi nízkou „cvičební“ aktivitou a úmrtími, způsobenými úrazy, kterou si ale neumějí vysvětlit.

Cvičení lidí s nadváhou může mít na jejich zdraví pozitivní účinek, ale v této studii se kázalo, že ten klesá se zvyšující se hmotností. Až do té míry, že u nejvíce obézních nebyl zaznamenán vůbec žádný statisticky významný vliv.

Studie měla svá omezení. Zkoumala pouze muže a jejich předčasná úmrtí. Je ovšem výzvou k dalšímu bádání v dané oblasti, protože nabořila mýtus, že obézní lidé pomohou plně kompenzovat riziku úmrtí tím, že budou v dobré kondici, čili fit.

cik