V Pasohlávkách bude muset hejtman Hašek přijít s něčím opravdu dech beroucím. Číňané jsou však zhýčkaní. Co by mohlo trumfnout koupele v červeném víně? Snad jedině masáž proudem slivovice. Foto: Twiter

Odborníci nevěří projektu lázní v Pasohlávkách, který prosazuje hejtman Hašek

Lázeňští odborníci jsou skeptičtí k tomu, že by do konce roku 2018 mohlo vzniknout v Pasohlávkách na Brněnsku obří lázeňské centrum, které mají za dvě miliardy postavit čínští investoři. Problémem bude nejen stavební řízení, ale především nedostatek pracovních sil, řekl včera ČTK na Lázeňské konferenci v Lednici na Břeclavsku prezident Evropského svazu lázní Martin Plachý. V lázních má pracovat kolem 500 lidí. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní ČR Eduarda Bláhy může být problematické také to, zda je v okolí Pasohlávek dostatek přírodních zdrojů, které jsou základem pro činnost lázní.

 

Plachý s Bláhou spatřují v plánovaném projektu hned několik problémů. „Pohybujeme se v oblasti lázeňství přes 15 let a plánované zařízení je příliš velké na to, aby se zasadilo do tak malého turisticky neusazeného místa jako Pasohlávky. Vidíme problémy v nedostatku pracovních sil na trhu, v akreditaci lázeňského zařízení, v nasmlouvání kapacit se zdravotními pojišťovnami, ale také s délkou výstavby,“ řekl Plachý. Podle něj je totiž dlouhodobou záležitostí stavební řízení a získání stavebního povolení. „Víme, jak to chodí, a proto si myslíme, že rok 2018 je příliš brzy na to, aby mohlo stát velké lázeňské zařízení,“ uvedl Plachý.

Bláha řekl, že s nedostatkem kvalifikovaného personálu se potýkají nynější lázně už v současnosti. „Ve velkém centru budou potřeba stovky pracovníků, takže by se o ně zařízení musela jedině přetahovat,“ doplnil.

Podle Bláhy není vyřešená ani otázka přírodních zdrojů, na kterých by byly lázně postavené. „Centrum v Pasohlávkách má mít 2000 lůžek. Jen pro představu, zhruba stejnou kapacitu mají Luhačovice, které mají 13 nebo 14 pramenů. V Pasohlávkách víme o dvou vrtech a každý vlastní někdo jiný, přičemž tito dva vlastníci se vzájemně přetahují. A ani jedním vlastníkem není kraj, který výstavbu lázní podporuje,“ zdůraznil Bláha.

Upozornil také na to, že Číňané sice mají peníze, ale zpravidla investují do osvědčených postupů a míst. Pasohlávky a okolí lázeňskou tradici nemají. „Navíc vybudování lázní, které si najdou na mapě své místo a budou mít svou klientelu, není otázka jednoho dvou roků, ale je to běh na deset let. Stojí to mnoho peněz a úsilí. Pokud ale přijde někdo s kouzelným proutkem a bezednou peněženkou a bude-li chytrý, má možnost dosáhnout hodnověrného projektu,“ řekl Plachý.

Na vzniku lázeňského centra se v Číně dohodla česká delegace vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (oba ČSSD). Právě Hašek podepsal s guvernérem čínské provincie Che-pej memorandum o spolupráci na tomto projektu. V Pasohlávkách má vzniknout 12 objektů na ploše 20 hektarů. Po úplném dokončení by měly mít kapacitu pro 2000 hostů a vedle tradiční lázeňské péče by měly poskytovat prvky tradiční čínské medicíny.

-čtk-