Obvinění je absurdní, říká generální ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny Karel Štein. Foto: VoZP, ZD

Protikorupční policie stíhá šéfa Vojenské zdravotní pojišťovny, napsaly Lidové noviny

Protikorupční policie obvinila kvůli nehospodárnému nakládání s finančními prostředky generálního ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karla Šteina. Obvinění se týká více než 20 podezřelých zakázek. Spolu se Šteinem mají být obviněni i tři lidé ze soukromé sféry. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN). Štein, jenž v čele pojišťovny stojí už více než šest let, obvinění popírá.

 

„Generální ředitel považuje své obvinění za zcela absurdní a chápe ho jako další pokus o kriminalizaci Vojenské zdravotní pojišťovny,“ sdělil listu mluvčí pojišťovny Richard Medek.

Podle informací LN detektivové z protikorupční policie hledali dokumenty k veřejným zakázkám v budově ředitelství letos v červnu. Tehdy se spekulovalo, že hledají důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila za podivných okolností odměny ve výši 130 milionů korun, píše list. Tuto teorii posiluje podle LN i stanovisko pojišťovny, že věc nepřímo souvisí s vyšetřováním daňových deliktů bývalých partnerů pojišťovny, zajišťujících realizaci náborových akcí v minulých letech.

„Celý spis se týká osoby generálního ředitele Karla Šteina pouze zlomkem svého obsahu a s ohledem na probíhající vyšetřování se k této věci nebude nadále vyjadřovat,“ uvedla pojišťovna. Podle zdrojů LN z justičních kruhů má být ale středobodem zájmu vyšetřovatelů Štein a obvinění se týká více než 20 zakázek.

VoZP, která mimo jiné zajišťuje lékařskou péči českým vojákům, měla na konci loňského roku zhruba 700.000 klientů a za zdravotní péči loni vydala 14,41 miliardy korun.

-čtk-