V řeckých nemocnicích schází pět tisíc lékařů a 15 tisíc sester. Doktoři jsou tak nuceni k častým službám na telefonu a někdy pracují dokonce až 32 hodin bez přestávky. Foto: koláž ZD

Řecko porušuje přetěžováním lékařů evropskou direktivu, rozhodl Evropský soudní dvůr

Řecko překračuje podle Evropského soudního dvora evropské právo. Nutí totiž lékaře, aby pracovali dlouhé směny v kuse bez odpočinku. Důvodem je nedostatek lékařů, sester a dalšího zdravotnického personálu, který by zajistil bezproblémový chod nemocnic.

 

Dlouhé služby a vysoký počet přesčasů netrápí jen nemocnice, lékaře a zdravotníky v Česku. Deset řeckých lékařských asociací podalo stížnost u Evropského soudního dvora a dostalo se jim podpory ze strany Evropské komise, když upozornily na problém v nemocnicích ve své domovině. Lékaři tam totiž musí pracovat 60 až 93 hodin týdně bez řádného odpočinku a při stálém snižování platů. Podle soudu tak mohou být nuceni pracovat i 24 či dokonce až 32 hodin v kuse. Evropský soud dal nyní zapravdu lékařům a vyslovil se tak proti řeckému právu.

Soud rozhodl, že Řecko narušuje evropskou direktivu ohledně pracovní doby, která požaduje, aby průměrná pracovní doba týdně nepřesáhla 48 hodin a aby pracovníci měli zaručený 11hodinový odpočinek v kuse během 24 hodin a jeden 24hodinový nepřerušovaný odpočinek během týdne. Pravidla ohledně pracovní doby se nevztahují na soukromý sektor, Řekové ovšem využívají hlavně veřejný systém.

Řecké zdravotnictví muselo kvůli opatřením EU podstoupit velké škrty. Podle zprávy Evropského parlamentu se mezi lety 2008 až 2012 objem financí snížil o celkem 25 procent. Těžce zadlužené Řecko drasticky omezilo veřejné výdaje, aby splnilo požadavky mezinárodních věřitelů, EU a Mezinárodního měnového fondu, dané od roku 2010 třemi úspornými balíčky. Zatímco v roce 2009 tak šlo na zdravotnictví 10 procent řeckého HDP, letos se očekává, že půjde o čtyři procenta. Tento rok pak došlo k 22procentnímu snížení peněz pro nemocnice.

Podle athénské vlády tak v současnosti v systému schází 4500 lékařů a dalšího zdravotnického personálu. Michael Vlastarakos, president lékařské společnosti Panhellenic Medical Association, ovšem uvádí, že by ve skutečnosti bylo ještě potřeba dalších pět tisíc lékařů a 15 tisíc sestřiček. Ekonomický think-tank OECD dokonce došel k tomu, že Řecko má nejméně sestřiček na tisíc obyvatel v Evropě.

Nejhorší situace je v oblastních nemocnicích

„Ve veřejném sektoru, který se stará o největší část pacientů, lékaři nikdy nemají předepsaných 11 hodin odpočinku během 24 hodin. Běžně máte šest až osm hodin. Když máte v mé nemocnici noční směnu, máte druhý den volno a nepokračujete tedy v práci. V oblastních nemocnicích ale můžete mít službu na telefonu každý den – záleží na tom, kolik je na kterém oddělení lékařů, ale většina jich má nedostatek. Může se tak stát, že dělají 24 hodin v kuse. Ve finanční krizi chodí více lidí do veřejných zařízení a čekací doby na operace se tak prodloužily. Lhůty od návštěvy lékaře do operace jsou delší, což pro všechny znamená mnohem více stresu,“ přiblížil pro BBC gynekolog ze Soluně Theodoros Theororidis s tím, že personál, který je na nemocenské nebo odchází do důchodu, se nenahrazuje.

Evropský soud ovšem rozhodl, že nutnost mít služby na telefonu prodlužuje čas, který lékaři stráví v práci. Zkritizoval také řeckou praxi odkládat den volna týdně na konec služeb na telefonu.

Přetěžování lékařů a sester je velkým tématem i v českých nemocnicích, které kvůli nedostatku pracovníků nezřídka obcházejí zákoník práce. Ten dovoluje, že zaměstnavatel může po zaměstnanci požadovat až 150 přesčasových hodin za rok. Protože by ovšem dodržování tohoto pravidla často neumožnilo zajistit nepřetržitý chod nemocnice, obchází se uzavíráním smluv na jiný druh pracovní činnosti. I u nás tak lékaři někdy slouží více než 24 hodin bez přestávky, na což opakovaně upozorňují odbory.

Situace v nemocnicích není snadná ani v dalších evropských zemích – nedostatek lékařů se totiž stává globálním problémem. O tom, že někdy nemají lékaři snadnou práci ani ve vyspělých zemích, jako je Velká Británie, jsme psali zde.

-mk-