Petra Rafajová má několikaleté zkušenosti s řízením smluvně-dodavatelských vztahů z velkých firem a s přípravou a realizací veřejných zakázek, kde pracovala na různých manažerských pozicích. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Foto: VZP

Úsek ICT ve VZP bude mít nové vedení. Povede ho Petra Rafajová

Řízením Úseku informačních a komunikačních technologií VZP byla pověřena Petra Rafajová. Nahradila tak Pavla Východského, kterého ředitel VZP Zdeněk Kabátek odvolal v srpnu kvůli komplikacím při zpracování technických podkladů k veřejným zakázkám. Petra Rafajová nastupuje do pozice jako krizový manažer, v tuto chvíli na období šesti měsíců.

 

Úsek IT je pod drobnohledem od října, kdy Český rozhlas poukázal na to, že některým manažerům pojišťovny společnost Hewlett-Packard v minulosti platila zájezdy do rakouských Alp. Firma přitom měla dostávat zakázky bez otevřené soutěže. Zdeněk Kabátek okamžitě nařídil rozsáhlou interní kontrolu a také odvolal tři zaměstnance z úseku IT – šéfa IT projektů Romana Runda, hlavního analytika IT projektů Martina Kreidla a IT specialistu Novotného.

„Management nyní připravuje střednědobou strategii v oblasti IT, která se bude mimo jiné zabývat i budoucími kroky v oblasti řízení nákladů na IT. Zadal jsem také hloubkovou kontrolu na zakázkách v úseku IT zejména s ohledem na zakázky realizované ve prospěch společnosti Hewlett-Packard. V současnosti kontrola probíhá a předpokládám, že definitivně dokončena bude do konce prosince. Je to z důvodu, že se ukázalo, že zakázek je nesmírné množství – prověřujeme deset let zpětně všechny zakázky i s ohledem na účast osob. Není to tedy jednoduchá kontrola,“ uvedl Zdeněk Kabátek na briefingu po jednání správní rady VZP na konci listopadu. Kontrola je zaměřena na všechny IT zakázky od roku 2006, k poslednímu zájezdu na účet Hewlett-Packard přitom mělo dojít v roce 2013.

Petra Rafajová se funkce se ujme 1. ledna 2016. Jejím zásadním úkolem bude nastavení jasných a transparentních pravidel při uzavírání smluvních vztahů v oblasti IT na základě revize stávající situace. Dalším podstatným úkolem je zajištění stávající provozní efektivity svěřeného úseku.

Rafajová má několikaleté zkušenosti s řízením smluvně-dodavatelských vztahů z velkých firem a s přípravou a realizací veřejných zakázek, kde pracovala na různých manažerských pozicích. Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci.

Vedením Úseku informačních a komunikačních technologií byl po odvolání Pavla Východského dočasně pověřen ředitel Odboru klientské podpory Ctibor Legát. Východský na pozici působil dva roky, předtím ve VZP pracoval jako ředitel Odboru interního auditu a kontroly.

-mk-