Podle informací z tiskového oddělení Dubai Health Care City jsou zde zatím registrování jen dva Češi a jeden Slovák. Přitom plánovaný rozvoj zdravotní turistiky nabízí pracovní i obchodní příležitosti pro jednotlivce a firmy z celého světa. Foto: Dubaiseason.com

Dubaj: Budoucí mekka světového zdravotnictví?

Největší zdravotnické centrum na světě neleží v Evropě nebo v Americe, ale ve Spojených arabských emirátech. Má dokonce i vlastní zastávku metra. Dubai Health Care City (DHCC) vzniklo v roce 2002 z rozhodnutí místní vlády. Ročně ošetří přes milion lidí. Pacienti z Blízkého východu tak už nemusí jezdit za špičkovým ošetřením pouze na Západ. Dubaj má naopak ambice, aby „zdravotní“ turisté jezdili do Emirátů. Velké investice mají zároveň přivést do centra lékařský výzkum.

 

Po více než desetiletí existence zahrnuje dubajské centrum dvě nemocnice, 132 klinik a 190 zdravotnických “neklinických” zařízení – školy, výzkumná centra, vydavatelství, hotely, rekreační služby i poradenské a realitní společnosti. Své centrály a pobočky tu mají také farmaceutické firmy, výrobci zdravotnických zařízení a pojišťovny (okolo 200 značek). Pracuje zde 5 tisíc akreditovaných zdravotníků z 63 zemí.

Péče, vzdělávání, výzkum

Jedna z budov centra.
Health city tvoří desítky rozlehlých i menších budov.

Dubai Health Care City je specializovaná zóna volného obchodu, která se zaměřuje na zdravotnictví. Na jednom místě se tak soustřeďují vzdělávací a výzkumné instituce i poskytovatelé zdravotní péče. Celková koncentrace v rámci jednoho oboru přináší výhody všem subjektům. Zdravotnická zóna je součástí TECOM Investments, který spadá do konglomerátu Dubai Holding. Ten spravuje mimo jiné i luxusní sedmihvězdičkový hotel Burj Al Arab.

Celkem je v Dubaji okolo 20 zón volného obchodu, kde mohou být zahraniční občané majoritními vlastníky firem. Navíc se v Dubaji neplatí žádné daně.

Na fungování DHCC dohlíží Dubai Healthcare City Authority, na kterou zase “dohlíží” vládce Dubaje a premiér Spojených arabských emirátů šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm.

Univerzita Muhammada Bin Rašída
Univerzita Muhammada Bin Rašída

Ve spolupráci s lékařskou fakultou Harvardské univerzity vzniklo Centrum pro zdravotnické plánování a kvalitu, což je nezávislý orgán, který zodpovídá za přísné standardy a využití mezinárodních zkušeností – to umožňuje špičkovou kvalitu péče.

Postupně chce DHCC uspokojit také většinu místní poptávky. Současnou klientelu tvoří z 38 % obyvatelé zemí Rady Perského zálivu (GCC), která sdružuje bohaté ropné státy v čele se Saúdskou Arábií. Dalších 25 % zájemců pochází z ostatních arabských zemí a 18 % z Asie. Evropané tvoří pětinu všech klientů.

Operace nanečisto

Snahou DHCC je rovněž přitáhnout mezinárodní výzkumné společnosti, které by měly Dubaj dostat na špičku v lékařském výzkumu v celém regionu. Kromě univerzit a laboratoří probíhá výzkum také v nemocnicích a klinikách.

Univerzita Muhammada Bin Rašída v noci
Univerzita Muhammada Bin Rašída v noci

Speciální podporu dostávají výzkumné instituce, které se zaměřují na výzkum chorob, jež trápí populaci na Blízkém východě. Jde zvláště o cukrovku, na kterou umírá 10 % Arabů. Rozšířeným onemocněním typickým pro Středozemí, Afriku a Asii je talasemie, což je vrozená porucha tvorby hemoglobinu.

Hlavním centrem dubajského výzkumu je Univerzita Muhammada Bin Rašída, zaměřená na medicínu a přírodní vědy. Unikátem je specializované lékařské simulační centrum. Toto zařízení poskytuje lékařům možnost zkusit složité operace nanečisto. Ty se odehrávají v simulovaném prostředí i několik dní před vlastní operací. Po takovém centru je obrovská poptávka nejen na Blízkém východě.

Centrum lékařského vzdělání představuje univerzitní nemocnice – 400 lůžek s výukovými prostory. Zde se mají vzdělávat především místní lékaři, a zvláště zdravotní sestry.

Dubaj centrem zdravotní turistiky

Dubaj chce být „hubem“ (centrem propojujícím různé obory a služby) pro zdravotní turistiku. V roce 2015 byla spuštěna druhá fáze rozšiřování DHCC – jde o vznik clusteru pro zdravotní turistiku. Zahrnovat má lázně, zařízení sportovní medicíny, přímořské rezidence a výživová centra. Bude se rozkládat na pozemku o velikosti 22 milionů čtverečních stop. Přitáhnout má i zahraniční zdravotní turisty – cílem je, aby cizinci představovali 15 % veškeré klientely. S mnoha státy – včetně České republiky – už mají Emiráty bezvízový styk. Pro ty ostatní byly zavedeny tzv. zdravotnická tříměsíční víza s možností prodloužení až na 9 měsíců. Cílem všech těchto aktivit je, aby se Dubaj stala centrem zdravotní turistiky.

Premiér Spojených arabských emirátů šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm si prohlíží světové proslavené simulační centrum.
Premiér Spojených arabských emirátů šejk Muhammad ibn Rašíd al-Maktúm si prohlíží světové proslavené simulační centrum.

DHCC chce cizincům nabízet komplexní péči – operativní, estetickou i celostní medicínu. Pro DHCC pracují facilitátoři, kteří propojují klienty s lékaři a zařizují cestu, ubytování a přepravu od předoperační až po následnou péči – např. rehabilitaci. Chtějí také etablovat mezinárodní standardy kvality pro zdravotní turistiku a zavézt mezinárodní certifikaci. Pravidelně se v Dubaji koná oborový veletrh IMTEC (International Medical Travel Exhibition and Conference) a největší blízkovýchodní zdravotnický veletrh Arab Health, kterého se v posledních letech účastní i zástupci českého ministerstva zdravotnictví.

Růst zdravotnického sektoru v Dubaji může být zajímavou příležitostí pro české firmy i jednotlivce, kteří by chtěli v Emirátech pracovat. Podle informací z tiskového oddělení DHCC jsou zde zatím registrování jen dva Češi a jeden Slovák.

Gita Zenknerová

Foto: DHCC press