VZP už má k dispozici výsledky interního auditu v oblasti zakázek IT, s personálními kroky ale počká do závěrů externího forenzního auditu. Včera po jednání správní rady to sdělil ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek (na fotografii vpravo, od něj směrem doleva šéf správní rady Jiří Běhounek, člen rady a předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula a zcela vlevo člen správní rady a poslanec Jiří Skalický). Foto: VZP

Kvůli výsledkům kontroly v oblasti IT je ve VZP na dovolené pět lidí. Jasno bude po forenzním auditu

VZP už má v rukou výsledky interního auditu zadaného kvůli podezření ze střetu zájmů. Výsledkem je zatím pět lidí na dovolené, o jejichž osudu se dále rozhodne poté, co bude mít pojišťovna v rukou také výsledky externího forenzního auditu. O závěrech interní kontroly informoval včera správní radu VZP ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

 

„Seznámil jsem členy správní rady s kontrolní zprávou, která mi byla předána nezávislou kontrolní skupinou na konci minulého týdne. Zpráva obsahuje výsledky šetření v oblasti veřejných zakázek, zejména u společnosti Hewlett-Packard, a pak faktografii k tomu, co bylo důvodem mimořádné kontroly. V první řadě jsem se snažil seznámit s výsledky orgány společnosti, přičemž výsledky kontroly mohou vést k personálním krokům,“ řekl na brífinku po včerejším jednání správní rady Kabátek.

„Správní rada výsledky auditu dostala a vzala na vědomí s tím, že očekáváme i výsledek forenzního auditu, který byl zadán,“ dodává šéf správní rady VZP Jiří Běhounek.

K interní kontrole vedlo podezření ze střetu zájmů v oblasti IT. To se týkalo účasti několika zaměstnanců VZP v letech 2010 až 2013 na akci Vrcholová řešení pořádané společností Hewlett-Packard. Kontrola přitom podezření ze střetu zájmů pěti zaměstnanců VZP nevyvrátila, což by mělo být obsahem probíhajícího externího forenzního auditu. Ten má být hotov do jednání správní rady 29. února. Ředitel Kabátek se proto s podezřelými zaměstnanci dohodl, že do ukončení externího auditu budou čerpat dovolenou a nebudou vykonávat pravomoci vyplývající z jejich pozic. O dalším postupu rozhodne Kabátek na základě výsledků externího šetření.

„Po dobu, kdy jsem ve VZP, vykonávalo všech pět dotčených zaměstnanců svoji práci plně profesionálně a jsou za nimi nezpochybnitelně vynikající výsledky. Proto nebudu dělat žádná ukvapená rozhodnutí. Nicméně vzhledem k tomu, že pochybnosti se týkají období před mým nástupem do VZP, rozhodl jsem se pro uvedené preventivní opatření a vyčkám výsledků externího auditu,“ doplňuje Kabátek.

Pojišťovna má za sebou hospodářsky úspěšný rok

O tom, že v současnosti pojišťovna funguje dobře, svědčí i její hospodářské výsledky za loňský rok. „Definitivní čísla budeme znát na příštích jednáních správní rady, ale to, co jsme si stanovili, se daří plnit. Výsledky jsou velmi příznivé,“ potvrzuje Jiří Běhounek.

K 31. prosinci loňského roku byl konečný zůstatek na běžném účtu 900 milionů korun, přičemž pojišťovna neměla vůči poskytovatelům zdravotní péče žádné závazky po lhůtě splatnosti. Podařilo se také plnit rezervní fond, a to do výše 1,2 miliardy. Původně mělo být v prosinci na fond posláno 300 milionů korun, nakonec šlo ale o půl miliardy. Na fondu je tak nyní více, než původně pojišťovna plánovala.

„Výsledek základního fondu zdravotního pojištění je kladné saldo 1,5 miliardy korun. Z toho pohledu lze hospodaření VZP v loňském roce považovat za úspěšné. Potvrdilo se, co jsme avizovali zejména během podzimu, tedy že příjem do základního fondu zdravotního pojištění byl trvale na 102 procentech, zatímco náklady se dařilo držet na 101 procentech. Rozdíl jednoho procenta umožnil dobrý hospodářský výsledek. Kromě toho se na příjmu podílí efektivita výběru pojistného, které je na 98,77 procentech. To považujeme za číslo velmi dobré,“ přibližuje poslanec a člen správní rady Jiří Skalický.

Co se ovšem pojišťovně stále nedaří uzavřít, je dohoda s protonovým centrem. „V prosinci jsme zástupcům protonového centra poslali návrh smluvního stavu, který mohu označit za poměrně vstřícný, plus dohodu o narovnání. V minulém týdnu jsme obdrželi reakci, která ovšem nezapracovala všechny naše zásadní požadavky. V současné chvíli tedy předpokládáme, že budeme dále jednat a směřovat k rozumnému řešení situace,“ konstatuje ředitel Kabátek. VZP tak zůstává jedinou pojišťovnou, která s pražským protonovým centrem nemá smlouvu. Protonovou terapii však svým klientům zajišťuje, a to buď v pražském, nebo mnichovském centru.

-mk-