Ministr Němeček chce přerozdělit finance ze zdravotního pojištění tak, aby více dostávaly pojišťovny s větším množstvím chronických pacientů. Nejvíce by tak měla dostat přidáno VZP. Foto: Tomáš Cikrt

O vyšších platbách za chronické pacienty rozhodne vláda příště

Vláda odložila hlasování o změně výplaty pojistného zdravotním pojišťovnám. Návrh, který má od 1. ledna příštího roku přerozdělit finance tak, aby více dostaly pojišťovny s větším počtem chronických pacientů, vláda projedná příští týden. O přerušení jednání novináře informoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Ministerstvo práce a sociálních věcí má podle něj k návrhu novely zákona technickou připomínku, kterou se podaří odstranit do konce týdne.

 

Změna bude podle Němečka výhodná pro ty pojišťovny, které mají výrazně vyšší podíl chronických a vysoce nákladných pacientů, což je zejména Všeobecná zdravotní pojišťovna. Mohly by jí tak stoupnout příjmy ročně o stovky milionů korun. Pro většinu zaměstnaneckých pojišťoven změna výhodná nebude, o tyto peníze naopak přijdou. Letos dají pojišťovny na péči zhruba 250 miliard korun.

Nyní si pojišťovny přerozdělují vybrané pojistné podle věku a pohlaví pojištěnců. Mělo by to zabránit tomu, aby měly zájem jenom o mladé a zdravé pojištěnce. „Nicméně na základě analýz jsme došli k tomu, že jenom tato dvě kritéria nedostačují. Chceme více zohlednit prvek počtu skutečně nemocných, chronických pacientů, proto se zavádí přerozdělení také podle průměrné spotřeby léků,“ řekl už dříve ministr.

Zákon by podle něj měl motivovat pojišťovny, aby usilovaly při náboru o nemocné pacienty a pak pro ně chystaly preventivní programy, které by snížily náklady na jejich léčení tím, že zabrání komplikacím. Podobný princip se podle ministra užívá i v řadě evropských zemí.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK sdělil, že pokud VZP získá díky změnám v přerozdělení víc peněz, dá je všechny na zdravotní služby. „Ve výsledku by se tak mohl ještě zvětšit náskok VZP oproti ostatním pojišťovnám v tom, kolik dává na péči o každého svého klienta,“ řekl a upřesnil, že VZP dala v roce 2014 na klienta v průměru 23.899 korun. Druhá v pořadí, největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, dala 20.722 korun a nejméně dala Revírní bratrská pokladna – 19.261 korun.

-čtk-