Ludvík Hovorka označil registry v souvislosti s uchováváním citlivých dat, a to i pacientů, za nebezpečné. Argumenty, které jeho obavy vyvracejí, ho nezajímají. Foto. Ludvikhovorka.cz

Poslanec Hovorka vyrazil do boje proti registrům. Sněmovna druhé čtení nedokončila

Návrhu na zamítnutí bude ve Sněmovně patrně čelit novela o zdravotních službách, která mimo jiné zřídí nový neveřejný registr zdravotníků a modernizuje další databáze. Jeho podání ohlásil lidovec Ludvík Hovorka v souvislosti s pochybami o ochraně dat. Sněmovna včera druhé čtení předlohy nedokončila. Kdy se k ní vrátí, není jasné. Ministra zdravotnictví v návrhu podpořili někteří významní lékař.

 

V souvislosti s uchováváním citlivých dat, a to i pacientů, označil Hovorka registry za nebezpečné. Soudí, že pokud by někdo podal v tomto ohledu stížnost Ústavnímu soudu, vyhrál by.

Původní registr zdravotnických pracovníků zanikl před třemi lety právě kvůli nálezu Ústavního soudu. Neveřejností by se mělo vyhovět námitce soudu, který zrušil databázi zejména kvůli neoprávněnému zásahu do soukromí zdravotníků. Bez registru je ale podle ministerstva zdravotnictví obtížné sledovat demografický a kapacitní vývoj populace zdravotnických profesionálů, analyzovat dostupnost jejich služeb pro lidi nebo předvídat potřebné vzdělávací kapacity.

Novela taky zřizuje Národní registr hrazených zdravotních služeb, Národní diabetologický registr a Národní registr intenzivní péče. Údaje z nich mají podle ministerstva přispět ke zkvalitnění zdravotní péče a ke zpřesnění stanovování úhrad z veřejného zdravotního pojištění. Odpadne prý taky administrativa, díky registrům bude možné zrušit řadu statistických zjišťování.

Poslankyně ANO Jana Pastuchová avizovala pozměňovací návrh, na jehož základě by vznikly i registry náhlých zástav oběhu. Díky nim by bylo podle ní možné hodnotit kvalitu záchranné služby a pohotovostní nemocniční péče.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) zajistí Národní zdravotnický informační systém skutečnou transparentnost financování zdravotnictví a dá úřadům přesný přehled o finančních tocích. Řekl to ještě před jednáním o zákonu na tiskové konferenci, na kterou ho doprovodilo i několik předních lékařů včetně Pavla Pafka.

Informační systém má podle ministra pomoci dotvořit novela zákona o zdravotních službách, která je nyní ve Sněmovně ve druhém čtení. „Je to naprosto základní podmínka, abychom mohli měnit české zdravotnictví, abychom mohli na základě fundovaných dat a analýz plánovat kapacity, řídit kvalitu zdravotní péče a řídit toky financí,“ míní Němeček. Norma podle něj vnese světlo do financování českého zdravotnictví, pomůže zajistit nový sytém lůžkové péče, relevantní data o počtu zdravotnického personálu nebo výrazné snížení administrativní zátěže.

Zákon má umožnit, aby data, která posílají poskytovatelé péče zdravotním pojišťovnám, dostal k dispozici i státní Ústav zdravotnických informací a statistik. Díky tomu bude podle Němečka možné přesně zjistit například, kolik která nemocnice dostává peněz, kolik stojí jaká diagnóza nebo kolik stojí jaká věková skupina v této diagnóze. „To znamená, budeme schopni přesně rozpitvat, co je třeba dražší, co je levnější, co je efektivnější,“ uvedl také ministr.

-čtk-