Petr Hostek (ČSSD), který byl v Benešově opozičním zastupitelem, v pondělí po odvolání dosavadního vedení radnice nahradil starostu Jaroslava Hlavničku (Volba pro město). Protože je i ředitelem benešovské nemocnice, bude muset vyřešit, jak dát alespoň dočasně funkce dohromady. Foto: hospital-bn.cz

Středočeský kraj bude řešit, kdo povede benešovskou nemocnici

Středočeský kraj bude muset řešit, kdo do budoucna povede benešovskou nemocnici. Nynější ředitel Petr Hostek (ČSSD) se stal starostou Benešova, po nějakou dobu chce vykonávat obě funkce zároveň. Dlouhodobě by podle krajské radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové (KSČM) takové řešení nebylo dobré. S Hostkem se chce sejít a o nové situaci si promluvit, řekla ČTK.

 

„Z vlastní zkušenosti vím, že dělat starostu a ředitele nemocnice by moc dohromady nešlo a ty funkce by nemohl dělat tak kvalitně,“ míní Fialová, kterou by ale mrzelo, kdyby Hostek z nemocnice odešel úplně. Podle ní patří k úspěšným manažerům a zařízení pod jeho vedením dosahuje dobrých výsledků. Radní předpokládá, že Hostek bude uvolněný pro funkci starosty a do čela nemocnice by se v budoucnu mohl vrátit. O nové situaci si s ním chce promluvit. „Samozřejmě, že to řešit budeme. Já si hned pana ředitele zavolám a promluvím si s ním, jak si to dál všechno představuje,“ dodala.

Hostek, který byl v Benešově opozičním zastupitelem, v pondělí po odvolání dosavadního vedení radnice nahradil starostu Jaroslava Hlavničku (Volba pro město). Místo koalice Volby pro město, ODS, TOP 09 a STAN nyní město vede ČSSD a ANO za podpory TOP 09 a komunistů. Hostek tvrdí, že tuto situaci nevyvolal, bývalá koalice se podle něj rozpadla sama. Z nemocnice prý hned odejít nemůže, protože chce dokončit některé započaté projekty. „Mně nezbývá nic jiného než po určitou dobu skutečně tyto funkce vykonávat dohromady, což bude samozřejmě velmi intenzivní záběr pro mé místostarosty, ale zároveň i pro mé náměstky v nemocnici,“ uvedl. Při dobrém rozvržení práce se to podle něj dá po určitou dobu zvládnout a nemocnice se i za takových podmínek může dál rozvíjet.

Hostek nebude jediným nově zvoleným členem vedení města s více funkcemi. Řadovou radní se stala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). ČTK řekla, že souběh funkcí bude zvládat stejně jako v minulosti, kdy musela skloubit práci ve Sněmovně s prací ve finančním výboru městského zastupitelstva. „Je to jenom o koordinaci termínů a já si myslím, že to určitě jde,“ uvedla. Zatím podle Jermanové nelze říct, kdo bude mít ve vedení města na starosti jakou oblast. „Já si myslím, že se na tom dohodneme na prvním zasedání rady. Uvidíme, co bude potřeba,“ dodala.

-čtk-