Olivova dětská léčebna byla založena před téměř 120 lety s cílem poskytovat dětem zdravotní a sociální služby. V současné době se Olivovna specializuje na léčbu onemocnění respiračního a pohybového ústrojí, nadváhy, obezity a nově také na léčbu gastroesofageálního refluxu (GER) a atopickou dermatitidou. Foto: Olivova dětská léčebna, o.p.s.

Zadlužená Olivova léčebna se bojí insolvence. Praha jí chce pomoci dotací 3,6 milionu

Vedení hlavního města Prahy chce znovu pomoci říčanské Olivově dětské léčebně při cestě z dlouhodobých dluhů. Magistrátní výbor pro zdravotnictví se shodl na jednorázové finanční dotaci 3,6 milionu korun, vyplývá z usnesení. Konečné slovo bude mít rada, která je ovšem kvůli rozpadlé koalici v komplikované situaci, a není jasné, zda nakonec pomoc schválí.

 

Situaci kolem říčanské léčebny pro děti s plicními chorobami řeší Praha i město Říčany několik let. Pod vedením Olivovy nadace se totiž léčebna dostala do vleklých dluhů. Obě města se zasadila o změnu ve vedení zařízení, stala se spoluzakladateli léčebny a na její účet poslala stovky tisíc korun. K oddlužení to ale stále nestačí. Nový ředitel léčebny Jiří Bruk členům magistrátního výboru řekl, že dluh přesahuje šest milionů korun. A hrozí řada insolvencí.

Zařízení by se podle ředitele v budoucnu mohlo kromě jiného specializovat na onkologické a kardiochirurgické případy, plánuje psychosomatické přístupy léčby. Potenciál vidí v ambulantní léčbě a ve vybudování stacionáře pro děti do šesti let. Léčebna by se mohla věnovat odborným pediatrickým seminářům pro lékaře a zdravotnický personál, uvedl.

Dětská léčebna v Říčanech patří k nejstarším zařízením pro děti nejen v Česku, ale také ve střední Evropě. Pomáhá dětem s onemocněním dýchacích cest, pohybového ústrojí a trpícím obezitou. Zařízení bylo otevřeno v roce 1896 z popudu manželů Olivových. Zpočátku poskytovalo sociální služby, později převážila jeho zdravotnická funkce.

-čtk-