Ruské zdravotnictví má problém, chybí mu léky, prý to řeší prokuratura. Rusům nezbývá, než si dělat legraci. Foto: TV film Покровские ворота

Chřipka a propad měny komplikují v Rusku zásobování léky

Nynější chřipková epidemie v Rusku prohloubila problém se zásobováním léky, který už loni vyvolaly sankce Západu a propad hodnoty ruského rublu. Vyplývá to ze včerejších informací ruské vlády. Epidemie prasečí chřipky postihla velkou část ruských regionů, komplikacím způsobeným virem H1N1 už podlehlo kolem 130 lidí.

 

Vicepremiérka Olga Goloděcová dnes v prohlášení uklidnila veřejnost, že veškeré životně důležité léky jsou ve zdravotnických skladech k dispozici v dostatečném množství. „Opačné signály nemáme. Vnímáme informace veřejnosti, ale podle sdělení Roszdravnadzoru je situace přijatelná,“ uvedla s odkazem na údaje ruského kontrolního orgánu.

Goloděcová ale zároveň řekla, že vláda „na podporu farmaceutického průmyslu“ uvolní dodatečných 15 až 20 miliard rublů (asi šest miliard Kč). Peníze budou vynaloženy na nákup nových léčiv. Vláda navíc v blízké budoucnosti uspořádá speciální poradu věnovanou situaci s léky. „Posoudíme aktuální situaci a přijmeme opatření, aby nedošlo k výpadkům,“ řekla Goloděcová.

Ruská generální prokuratura dnes vyzvala k zesílení prokurátorské kontroly s cílem zajistit dostatečné množství léků pro veřejnost. Mluvčí prokuratury Marina Gridněvová přitom připustila, že zajištění léčivy se zhoršilo a situaci komplikuje epidemie prasečí chřipky. „Růst nemocnosti a zvýšená poptávka vedly k omezení sortimentu léků v lékárnách a ke zvýšení jejich ceny,“ uvedla mluvčí.

Ruská hygienicko-epidemiologická služba dnes v prohlášení upozornila občany, že preventivní užívání protichřipkových léků nákaze nezabrání a naopak může vyvolávat zvýšenou odolnost virů. Prevencí je podle zdravotníků náležitá hygiena a posilování imunity.

-čtk-