Chystaný tendr na provozování letecké záchranky bude zahrnovat každodenní pohotovost vrtulníků s letovou posádkou a lety podle pokynů zdravotnického operačního střediska na osmi základnách. Každodenní pohotovost bude na základnách České Budějovice, Jihlava, Liberec, Olomouc, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Nepřetržitá 24hodinová pohotovost bude na základnách Brno a Ostrava. Foto: Wikipedie

Němeček chce nový posudek na cenu provozování letecké záchranky

Reálnou cenu zakázky na provozování vrtulníků pro leteckou záchranku na roky 2017 až 2024 by měl určit nový znalecký posudek. V rozhovoru s ČTK to včera řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Dva existující posudky jsou na 3,788 miliardy a 1,739 miliardy korun bez DPH, rozdíl je ve stanovení životnosti vrtulníků. Posudek s vyšší hodnotou napadlo ministerstvo financí. Němeček uvedl, že chce problém objasnit, aby cena zakázky odpovídala skutečnosti.

 

„V úterý pošleme do vlády informaci o záměru zakázky, aby ji příští týden projednala,“ řekl. Nynější osmileté smlouvy na službu v ceně 3,128 miliardy korun bez DPH vyprší 31. prosince 2016.

Cenu zakázky 3,788 miliardy stanovil v posudku vyžádaném ministerstvem zdravotnictví Ústav soudního znalectví v dopravě Dopravní fakulty ČVUT. Počítá s životností vrtulníků deset let. Posudek Znaleckého ústavu VŠE vyžádaný Policií ČR, kterým argumentuje ministr financí Andrej Babiš (ANO), je na 1,739 miliardy Kč. Ten počítá s životností vrtulníků 50 let.

„Existují ale pochybnosti o možnosti realizovat veřejnou zakázku za cenu stanovenou tímto nižším znaleckým posudkem, neboť vychází z věcného stavu a cenové hladiny v roce 2008. Za takovou cenu by o veřejnou zakázku nemusel nikdo projevit zájem a hrozilo by nezajištění služby po 1. lednu 2017,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví ve zprávě pro vládu.

„Za této situace poptává ministerstvo zdravotnictví zpracování dalšího znaleckého posudku, který by měl výrazné rozpory mezi stávajícími posudky vysvětlit a stát se podkladem pro stanovení maximální nepřekročitelné nabídkové ceny plnění,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Než bude mít ministerstvo nový posudek, musí podle zákona o veřejných zakázkách v informaci pro vládu použít cenu vycházející ze zakázky předchozí, tedy 3,128 miliardy. Cenu pak upřesní podle nového posudku, který se zaměří na rozdílné hodnocení životnosti vrtulníků.

Ministr doplnil, že na podporu větší konkurence se nebude soutěžit zakázka jako jeden celek pro celé Česko, protože to by se mohly přihlásit jen velké firmy. „Rozdělili jsme soutěž na čtyři části, aby se eventuálně i někdo menší mohl přihlásit,“ řekl.

Leteckou službu nyní zabezpečují ministerstva obrany a vnitra, každé na jedné základně, a na dalších osmi základnách soukromé subjekty Alfa-Helicopter, s.r.o. a DSA a.s. Ministerstva vnitra a obrany už se vyjádřila, že nemají kapacity na rozšíření své působnosti na další základny. Policie tak nadále má provozovat službu jen na území Prahy a Středočeského kraje a armáda v krajích Plzeňském a Karlovarském.

Chystaný tendr na provozování letecké záchranky bude zahrnovat každodenní pohotovost vrtulníků s letovou posádkou a lety podle pokynů zdravotnického operačního střediska na osmi základnách. Každodenní pohotovost bude na základnách České Budějovice, Jihlava, Liberec, Olomouc, Ústí nad Labem a Hradec Králové. Nepřetržitá 24hodinová pohotovost bude na základnách Brno a Ostrava.

-čtk-