"I když virus zika byl zjištěn také ve slinách, mateřském mléku a moči, tak pravděpodobnost přenosu jinou cestou než komárem nebo pohlavním stykem je téměř vyloučena," uvedl pro ČTK prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a vedoucí Centra cestovní medicíny v Ostravě-Hrabůvce Rastislav Maďar. Foto: Youtube

Po ebole, SARS, MERS, ptačí i prasečí chřipce, přišel virus Zika

Virus Zika nepředstavuje riziko šíření nemoci v Česku, pouze si ho mohou dovézt někteří cestovatelé. Vláda již dříve rozhodla, že nebude přijímat žádná speciální opatření. Vzhledem k tomu, že se nepřenáší vzduchem jako chřipka, nebude se v ČR aktivovat systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí. Při příležitosti celosvětového zájmu a prvních dvou případů viru zika v Česku si můžeme připomenout podobné celosvětové hrozby, obvykle s minimálním dopadem na naše obyvatele, samozřejmě s výjimkou chřipky, která je nebezpečná i ve své běžné sezónní podobě.

 

 

SARS:

– Infekční choroba zvaná těžký akutní respirační syndrom (SARS; Severe Acute Respiratory Syndrome) se objevila začátkem roku 2003 v Asii. Jejím původcem byl nový patogenní činitel, koronavirus, který dosud nebyl u člověka zjištěn. Nemoc se pravděpodobně šířila kontaktem s nemocným nebo jeho biologickým materiálem.

– Po celém světě usmrtil SARS 800 lidí, šíření nákazy se podařilo zastavit.

– V Česku bylo na infekčních odděleních izolováno k vyloučení diagnózy SARS 40 pacientů, ani v jednom z případů nebyl SARS prokázán.

– ČR v souvislosti se šířením SARS zavedla některá opatření, například od 19. května do 1. července 2003 museli cestující na mezinárodních letištích odevzdávat vyplněné příletové karty.

 

Ptačí chřipka:

– Ptačí chřipka, virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, byla u člověka poprvé objevena v roce 1997 v Hongkongu

– Podle údajů WHO zemřelo ve světě od roku 2003 na ptačí chřipku (typu H5N1) asi 380 lidí z více než 600 případů osob, které se tímto virem nakazily.

– Na území ČR bylo potvrzeno několik případů viru H5N1 u ptactva, první případ v ČR byl identifikován v březnu 2006 u labutě nalezené nedaleko Hluboké nad Vltavou. Poslední případ vysoce patogenní ptačí chřipky byl v Česku zjištěn v roce 2007, méně nebezpečná nízkopatogenní varianta choroby se vyskytla v roce 2012 u divoké kachny.

– Jako opatření proti šíření ptačí chřipky se v ČR uplatňovala především vymezení rizikových pásem, vybíjení postižených chovů či zákazy přepravy, výstav a trhů drůbeže.

 

Prasečí chřipka:

– Takzvanou prasečí nebo mexickou či novou chřipku vyvolal nově objevený typ chřipkového viru A/H1N1. Virus vznikl smíšením virů prasečí, lidské a ptačí chřipky. Šířil se vzduchem – nejčastěji tedy kýchnutím. Přenos byl možný jak ze zvířat na člověka, tak z člověka na člověka. Nová chřipka se poprvé objevila v dubnu 2009 v Mexiku.

– V ČR se první případ objevil v květnu 2009, kdy onemocněl pilot Českých aerolinií, který přiletěl z New Yorku. První českou obětí se pak 22. října 2009 stala v Karlovarské krajské nemocnici jedenatřicetiletá žena, u které chřipka zkomplikovala vážné onemocnění. Podle oficiálních údajů se chřipkou nakazilo v ČR 2477 osob a do března 2010 na ni 102 lidí zemřelo, z toho 63 procent mužů a 37 procent žen. Chřipka u nich většinou zkomplikovala průběh jiné vážné chronické nemoci.

– ČR přijala řadu opatření, která stála český státní rozpočet asi 340 milionů korun. Největší položkou byl nákup antivirotika Relenza za 185 milionů, vakcín za 150 milionů korun a pomocného materiálu za 658.000 korun. Vakcíny měly být přednostně pro skupiny lidí důležitých pro chod státu, později je vláda uvolnila pro všechny občany. Nakonec stát odebral 700.000 pandemických vakcín, z nichž většinu musel bez užitku zlikvidovat.

 

MERS

– Infekci MERS (Middle East Respiratory Syndrome) způsobuje koronavirus z téhož kmene, jako je virus zodpovědný za onemocnění SARS.

– MERS se poprvé objevil v roce 2012 na Blízkém východě. Nejvíce obětí zaznamenala Saúdská Arábie, mimo oblast Blízkého východu Jižní Korea. Na nákazu virem MERS zemřelo od roku 2012 téměř 600 lidí.

– V ČR se loni objevily dva případy podezření na MERS u mužů navrátivších se z Jižní Koreje, obě podezření testy vyvrátily.

 

Ebola

– První případy této vysoce nakažlivé krvácivé horečky se objevily na počátku prosince 2013 v Guineji. Epidemie zasáhla především Guineu, Libérii a Sierru Leone, onemocnění a úmrtí hlásily také Mali, USA, Senegal, Velká Británie, Španělsko a Itálie. Ebole za více než dva roky podlehlo v západní Africe přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.

– Česko se zapojilo do monitorování a výměny informací EU a WHO. Aktivovalo ústřední epidemiologickou komisi při vládě a obdobné komise v krajích. Přijalo směrnice pro jednotný postup při podezření na vysoce nakažlivou nemoc na palubách letedel, letištích, ve zdravotnických zařízeních a smluvně zajistilo vyšetření vzorků. Někteří cestující mezinárodních letů museli od října 2014 do května 2015 procházet vstupní kontrolou a již na palubě letadla pasažéři vyplňovali příletové karty.

 

Zika

– Virus se spojuje s narozením dětí s malými hlavami a málo vyvinutým mozkem v Latinské Americe. Aktuální nákaza se objevila loni na podzim v Brazílii. Později se rozšířila do dalších latinskoamerických zemí a následně i do Evropy.

– V Česku byly dnes potvrzeny první dva případy viru zika. Jde o muže a ženu, kteří se vrátili z dovolené v rizikové oblasti.

– Vláda již dříve rozhodla, že v souvislosti s případným výskytem tohoto viru v Česku se nebudou přijímat žádná speciální opatření. Vzhledem k tomu, že se nepřenáší vzduchem jako chřipka, nebude se v ČR aktivovat systém pro zvládání vysoce nakažlivých nemocí.

-čtk-