Charlie Sheen užíval „zázračnou léčbu“ proti HIV, údajně bez vedlejších účinků, jejímž základem je mléko z kozy trpící artritidou. Přestal užívat antivirotika a jeho zdravotní stav se prudce zhoršil. Naštěstí se vrátil ke skutečným lékařům. Foto: Wikimedia

Efekt Charliho Sheena: Větší zájem veřejnosti o HIV/AIDS

Vážně nemocná celebrita dokáže přitáhnout pozornost médií a zvýšit povědomí veřejnosti lépe než pečlivě plánované osvětové kampaně. Zájem o informace spojené s problematikou HIV/AIDS, včetně používání kondomů nebo testování na toto infekční onemocnění, prudce vzrostl poté, co v loni v listopadu oznámil herec Charlie Sheen, že je HIV pozitivní. Vzhledem k jeho bouřlivé minulosti spojené s mnoha skandály, je to zřejmě ta nejzodpovědnější věc, kterou ve svém životě udělal, konstatuje americký zpravodajský portál Wox.com. Podle něj dokázal herec pro zvýšení povědomí o HIV/AIDS udělat více než řada osvětových akcí OSN.

 

Charlie Sheen oznámil, že je HIV pozitivní, 17. listopadu 2015. Podle studie publikované v odborném žurnálu JAMA Internal Medicine byla tato informace „největší domácí (pozn. redakce americkou) událostí na poli prevence HIV za poslední desetiletí“. Vědecký tým sledoval a analyzoval archivy médií od roku 2004 právě v souvislosti s problematikou HIV/AIDS. Poté, co herec veřejně oznámil, že je HIV pozitivní, zaznamenal vyhledávač Google vůbec nejvyšší počet dotazů související s HIV/AIDS a to za celou svou historii.

Jak ukazuje studie, lidé nevyhledávali jen bulvární zprávy o hercově soukromí, ale aktivně se zajímali také o to, jak se infekce HIV/AIDS přenáší, jak se před ní mohou chránit, či jak se nemoc může projevovat a jak je možné se nechat testovat, zda člověk není také infikován. Podle údajů společnosti Google se v hodinách po Sheenově oznámení zvýšil počet dotazů na příznaky související s HIV/AIDS infekcí dokonce o 540 %, dotazy ohledně testování na infekci vzrostly o 214 % a vyhledávání informací o kondomech bylo vyšší o 72 %. Podle zpravodajského portálu Wox.com zažila problematika HIV/AIDS svůj vrchol i z hlediska mediálního pokrytí. Analýza Bloomberg Terminal ukázala, že před Sheenovým oznámením připadalo na 1000 mediálních výstupů pouze 12 týkajících se tématu HIV/AIDS. Hercovo prohlášení ale zvýšilo mediální pokrytí o 265 % a Google News zaznamenalo 6 500 článků a videí o tématu HIV/AIDS.

Ironie osudu

Podle profesora Johna Ayerse, který působí na Diego State University School of Public Health a vedl vědecký tým, který analyzoval dopad Sheenova oznámení, mělo rozhodnutí herce zásadní dopad na boj proti HIV/AIDS: „Naše analýza naznačuje, že zveřejnění toho, že je Sheen HIV pozitivní, může být signifikantně nejvýznamnější dopad na prevenci HIV/AIDS v celé naší historii.“ Skutečnost, že je herec HIV pozitivních podle této analýzy, patří z hlediska mediálního pokrytí a zájmu veřejnosti mezi jedno procento historicky nejvýznamnějších událostí na poli problematiky HIV/AIDS. Zvýšený zájem veřejnosti o témata související s touto infekcí podle autorů studie může mít pozitivní dopad na veřejné zdraví.

V době sociálních médií a mobilních zařízení, které umožňují sdílet informace doslova odkudkoliv a kdykoliv, se tak informace, které mají dopad na veřejné zdraví, šíří mnohem rychleji a intenzivněji než v minulosti. Podnícení zájmu médií a veřejnosti o téma HIV/AIDS je bezpochyby chvályhodné, i když jak připomíná Mehmet Cengiz Oz, americký kardiochirurg a zároveň hlavní postava televizní show Dr. Oz, ve svém komentáři pro Huffington Post, je ironií osudu, že je to právě Sheen, který léta vedl značně sebedestruktivní život spojený se závislostmi na návykových látkách a promiskuitou, kdo světu připomíná, jak je důležité se chránit před touto infekcí. Herec, u nás známý například ze seriálu Dva a půl chlapa, sám přiznal, že od roku 2011 zaplatil médiím asi 10 milionů dolarů, aby mlčela o tom, že je HIV pozitivní.

Podle Oze veřejná pozornost zacílená na HIV/AIDS klesá od roku 1987, kdy dvě třetiny americké populace vnímaly právě tuto infekci a její důsledky jako nejpalčivější zdravotní problém, který musí být co nejrychleji vyřešen. Odkazuje se na studii z roku 2011, provedenou nevládní organizací The Henry J. Kaiser Family Foundation, která se věnuje oblasti veřejného zdraví. V roce 2011 vnímalo HIV/AIDS jako největší zdravotní problém v USA pouhých 7 % obyvatel. Šest z deseti Američanů pak podle studie získalo informace o HIV/AIDS právě z médií a to bez ohledu na věk, etnikum nebo ekonomický status. Podle údajů Centers for Disease Control and Prevention žije v USA 1,2 milionu HIV pozitivních a každý rok přibude 50 tisíc nově nakažených, zhruba 14 % z těchto nemocných však nikdy nebylo testováno, a tak neví, že jsou HIV pozitivní, tedy šíří onemocnění dál.

Herec v péči šarlatána i skutečné medicíny

Sheen to, že je HIV pozitivní, zveřejnil během televizního rozhovoru právě v show Dr. Oz, kdy popsal i způsoby, jakými se léčil. Podle svých slov užíval vysoké dávky antivirotik, které snížily přítomnost viru v krvi až na „nezjistitelnou“ úroveň. Poté se rozhodl pro „alternativní terapii“ v Mexiku z rukou šarlatána a „zázračného lékaře“ Samira Chachoua, který nemá lékařskou licenci v USA. Ten o sobě mimo jiné tvrdí, že dokáže „vyléčit nevyléčitelné“, včetně AIDS, avšak „zlé farmaceutické firmy“ ničí jeho unikátní výzkum. Tato „zázračná léčba“ ale Sheenův zdravotní stav zhoršila. „Nikomu nedoporučuji, aby to udělal (pozn. redakce: přestal užívat antivirotika). Připadal jsem si jako pokusné morče,“ popsal herec zpětně svou „léčbu“. Podle Chachoua se ale události vyvíjely zcela jinak a Sheen je první dospělý, který se stal po nakažení opět HIV negativním. To se rozhodl dokázat tím, že si vpíchl do krevního oběhu injekci hercovy krve. Sheen prý také neužíval jeho terapii tak, jak měl, a proto se jeho stav zhoršil. Základem této „zázračné léčby“ pro HIV pozitivní je mléko z kozy trpící artritidou, což má být terapie zcela bez vedlejších účinků.

Sheena tato zkušenost ale naštěstí přivedla zpět ke skutečným lékařům a léčbě založené na vědeckých důkazech. Zapojil se také do klinického hodnocení nových léků pro HIV pozitivní pacienty. V současné době užívání antivirotik dokáže HIV pozitivním výrazně zkvalitnit a prodloužit život, kdy hladinu viru výrazně sníží a to až na takřka nedetekovatelnou úroveň. „Už jsme se dostali z trestu smrti na doživotí, jak říká jeden z mých pacientů. Ale stále je před námi dlouhá cesta,“ popsal televizní stanici CBS profesor Carlos del Rio, který působí na Emory University a vede zdejší centrum pro výzkum AIDS.

Ludmila Hamplová