Ilustrační foto: Wikimedia

Lékařská komora připravila letáky o zdravotní péči pro migranty, a to ve 12 jazycích

Etická komise České lékařské komory (ČLK) připravila návrh textu, který by měl migranty informovat o základních pravidlech poskytování zdravotní péče v Česku. „Cílem této iniciativy je předcházet konfliktním situacím, mírnit obavy migrantů z našich zdravotníků a zároveň tak chránit lékaře poskytující zdravotní péči těmto osobám. Ze zahraničních i našich zkušeností vyplývá, že lékaři i ostatní zdravotníci naráží nejen na komunikační bariéru, ale často i na absolutní nepochopení ze strany imigrantů, které ošetřují,“ uvedl mluvčí komory Michal Sojka. Ve spolupráci s ministerstvem vnitra zajistila lékařská komora překlad informace do 12 jazyků, jimiž hovoří imigranti.

 

Na základě dohody prezidenta ČLK s ministrem Chovancem bude vnitro zajišťovat distribuci informačních letáků mezi imigranty. Pro lékaře a ostatní zdravotníky jsou informační letáky dostupné ke stažení na stránkách ČK, kde jsou všechny jazykové verze, včetně textu v češtině. Podívejte se, jak leták vypadá.

Pokud chcete vidět, jak leták vypadá, najdete ho zde: Informace pro imigranty – Česky (1)

Takto vypadá verze v arabštině: Informace pro imigranty – Arabsky

 

A tady je text letáku: 

 

Informace o poskytování zdravotní péče pro migranty v České republice

Lékaři a ostatní zdravotnický personál jsou připraveni Vám kvalitně poskytnout potřebnou zdravotní péči. Budou se též snažit o umožnění komunikace s pomocí tlumočníka, bude-li k dispozici.

Věříme, že společným úsilím překonáme obtíže a možná nedorozumění podmíněná jazykově či odlišnými zvyklostmi při ošetřování. Důležité je, abychom si důvěřovali a měli dobrou vůli se vzájemně pochopit a vyhovět si.

Z právního hlediska upravuje poskytování zdravotní péče v ČR především zákon č. 372/2011 S., o zdravotních službách.
•    Zdravotní služby Vám mohou být poskytnuty pouze s Vaším svobodným a informovaným souhlasem – kromě výjimečných případů (viz dále) tedy můžete zdravotní služby odmítnout.
•    Zdravotní služby Vám budou poskytovány v dobré víře Vám prospět, a to podle pravidel vědy a medicínských postupů uznávaných v České republice.

Při poskytování zdravotních služeb máte právo na
•     úctu, důstojné zacházení, ohleduplnost a respektování soukromí i studu v souladu s charakterem poskytovaných zdravotních služeb,
•     seznámení s povahou a průběhem daného výkonu, s vnitřním řádem lůžkového zdravotnického zařízení,
•     přítomnost osoby blízké nebo osoby, kterou jako pacient určíte, a to v souladu s vnitřním řádem a nenaruší-li přítomnost této osoby výkon poskytované služby,
•     nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce (popřípadě osoby určené zákonným zástupcem), pěstouna či opatrovníka, jde-li o nezletilou osobu či osobu s omezenou svéprávností,
•     znalost jmen zdravotnických a jiných odborných pracovníků přímo zúčastněných na poskytování zdravotních služeb,
•     odmítnutí přítomnosti osob, které nejsou na poskytnutí zdravotní služby přímo zúčastněny,
•     písemnou zprávu o průběhu a výsledku poskytnuté zdravotní služby,
•     možnost přijímat v lůžkovém zdravotnickém zařízení duchovní péči a duchovní podporu od duchovních církví a náboženských společností registrovaných v České republice nebo od osob pověřených výkonem duchovenské činnosti, a to v souladu s vnitřním řádem a způsobem, který neporušuje práva ostatních pacientů; návštěvu duchovního nelze odepřít v případě ohrožení života nebo vážného poškození zdraví (nestanoví-li jiný právní předpis jinak).

Bez souhlasu pacienta lze poskytnout pouze neodkladnou péči, a to v případě, kdy zdravotní stav neumožňuje pacientovi tento souhlas vyslovit (tím není dotčeno dříve vyslovené přání) nebo v případě léčby vážné duševní poruchy, pokud by v důsledku jejího neléčení došlo se vší pravděpodobností k vážnému poškození zdraví pacienta.

Pacienta lze bez souhlasu hospitalizovat (umístit v nemocnici), jestliže
•     je nařízena izolace, karanténa nebo léčení podle zákona o ochraně veřejného zdraví,
•     ohrožuje bezprostředně a závažným způsobem sebe nebo své okolí a jeví známky duševní poruchy nebo touto poruchou trpí nebo je pod vlivem návykové látky, pokud hrozbu pro pacienta nebo jeho okolí nelze odvrátit jinak,
•     jeho zdravotní stav vyžaduje poskytnutí neodkladné péče a zároveň neumožňuje, aby vyslovil souhlas,
•     jde o nezletilého pacienta nebo pacienta s omezenou svéprávností v případě, že jde o podezření na týrání, zneužívání nebo zanedbávání.

-TZ ČLK, red-