Poradit se o své diagnóze nově umožňuje pacientům s rakovinou střeva portál Poradtese.info. Ročně onemocní kolorektálním karcinomem na 8000 Češek a Čechů a v ČR žije 65.000 lidí, kteří se s ním léčili nebo léčí. Foto: Poradtese.info

Portál předá lidem s rakovinou střeva zdravotní i sociální rady

Pacienti s rakovinou tlustého střeva a konečníku i jejich rodiny mohou probrat s odborníky průběh onkologické léčby a poradit se o pomoci ze sociálního systému. Od února funguje portál Poradtese.info, jeho činnost dnes představili onkologové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Nemocnice Na Bulovce s neziskovým sdružením Amelie. Ročně onemocní kolorektálním karcinomem na 8000 Češek a Čechů a v ČR žije 65.000 lidí, kteří se s ním léčili nebo léčí.

 

Lékaři a sestry prioritně řeší otázky týkající se léčby a sami vnímají, že na poradenství ve zvládání nežádoucích účinků léčby či výživy nemají dostatek času. Navíc nejsou proškoleni v tom, jaké možnosti nabízí sociální systém pacientovi a jeho rodině.

„Onkologická pracoviště obvykle nemají sociální pracovníky vyhrazené pro ambulantní pacienty. Pečují především o pacienty v lůžkové části. Nemohou tak pacienta a jeho rodinu uklidnit z pohledu ekonomického a sociálního zajištění,“ uvedli včera na tiskové konferenci odborníci s tím, že často nejsou v nemocnicích dostupné ani brožury, letáčky či doporučení na prověřené nevládní neziskové organizace a poradny.

„To je i důvod vzniku projektu Poraďte se,“ řekl ČTK mluvčí Vinohradské nemocnice Lukáš Matýsek. Projekt nabízí několik způsobů, jak se dopátrat odpovědí na otázky z oblasti odborné medicínské, či sociálně-právní pro pacienty i jejich blízké z celé republiky. Pacienti i jejich rodiny mohou využít emailové či telefonické poradny, případně i osobní konzultace. Kontakty najdou na webových stránkách projektu.

Březen je od roku 2008 měsícem Evropské osvěty o kolorektálním karcinomu. Akce koordinuje organizace EuropaColon, která se snaží ovlivnit vedoucí orgány EU, aby do legislativy zabudovávaly preventivní a sceeningové programy.

V Česku zvaly zdravotní pojišťovny své pojištěnce od ledna 2014 do loňského června na screening tří nejčastějších nádorových onemocnění. Účast Češek a Čechů ve screeningu rakoviny střeva a konečníku, která byla vždy minimální, stoupla díky adresnému zvaní na 32 procent. Záchyt se posunul do časnějších stadií, například bylo zjištěno i 4000 předrakovinových stadií, což je podle statistiků ještě lepší zpráva než samotný záchyt nádoru.

Česko dlouhodobě bylo na předních příčkách ve výskytu kolorektálního karcinomu v Evropě i ve světě. Plošný screening přispěl k tomu, že se odhalila už předrakovinová stadia. Výskyt nádoru tak začal klesat a s tím i úmrtnost.

-čtk-