Stane se tajemník ministra Babiše politickým náměstkem ministerstva zdravotnictví? Veškeré úvahy tímto směrem jsou prý zatím předčasné. Foto: Tomáš Cikrt

Profesor Vymazal končí. Hnutí ANO tak přichází o místo v nejužším vedení MZ. Co s tím?

Náměstek pro zdravotní péči profesor Josef Vymazal skončí 11. března ve funkci a jeho odchod vyvolává otázky, jak bude nahrazen. Byl totiž původně do funkce navržen hnutím ANO a to tak přijde o svého člověka v nejužším vedení ministerstva zdravotnictví (MZ). Přitom svého náměstka mají lidovci (náměstek pro zdravotní pojištění Tom Phillip) a i sociální demokraté (kromě ministra je to „politická“ náměstkyně a místopředsedkyně strany Lenka Teska Arnoštová). Platí však služební zákon, podle něhož je možné do funkce odborného náměstka jmenovat pouze osobu splňující kvalifikační kritéria, která zároveň uspěla ve výběrovém řízení. „Výběrové řízení bude striktně probíhat podle zákona a já ho nemohu jakkoliv ovlivňovat z politických důvodů. Rozhodovat bude čistě odbornost. Ale samozřejmě koaliční partner může najít kvalitního odborníka, který se do výběrového řízení přihlásí,“ řekl Zdravotnickému deníku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

 

Hnutí ANO by mohlo využít ještě druhou možnost a to obsadit svým nominantem post „politického“ náměstka, protože Němeček tam má jedno volné místo. Takový náměstek nemusí splňovat odborná kritéria a neprochází konkursem. „Uvidíme, je to čerstvé. Oficiálně rezignaci náměstek Vymazal oznámil dnes (s ministrem jsme hovořili v pondělí – pozn. redakce), to se nedá úplně uspěchat,“ uvedl k dalšímu postupu a jednání o postech ministr zdravotnictví.

Kdo by mohl být politickým náměstkem? V kuloárech se skloňuje jméno Adama Vojtěcha , tajemníka ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. „Podobná nabídka zatím nepřišla, tudíž jsem se jí nezabýval. Pokud by taková situace hypoteticky nastala, musel bych zvažovat mnoho aspektů, mimo jiné to, zda jsem schopen se adaptovat na současnou filozofii ministerstva zdravotnictví a ztotožnit se s některými návrhy, které ministerstvo předkládá,“ napsal Zdravotnickému deníku Adam Vojtěch. I on si myslí, že není důvod s úvahami o novém náměstkovi spěchat. „Pan náměstek Vymazal je do pátku stále ve funkci, tudíž na podobné úvahy je ještě chvíli čas,“ dodal.

Vojtěch s Němečkem se shodnou ještě na jednom důležitém tématu. Mezi lékařskou obcí se šíří obava, že bude funkce náměstka pro zdravotní péči zcela zrušena a kompetence rozděleny mezi ostatní náměstky. „Určitě zůstane zachována, je to jedna z absolutně klíčových sekcí, která na ministerstvu historicky vždycky byla. Můžeme se bavit o tom, co všechno do ní má patřit, ale klíčové věci typu vzdělávání, vědy a výzkumu či otázky týkající se sesterského personálu a funkce hlavní sestry – to všechno tam určitě zůstat musí,“ prohlásil kategoricky ministr. „Jsem rozhodně pro zachování pozice náměstka pro zdravotní péči a celé sekce, neboť jí pokládám za klíčovou,“ souhlasí Adam Vojtěch .

Nový náměstek pro zdravotní péči bude mít hned jeden obtížný úkol, dotáhnout změny vzdělávání, které připravil tým profesora Vymazala. Zákon o vzdělávání lékařů je už dokonce připraven k prvnímu čtení pro aktuální schůzi sněmovny.

Tomáš Cikrt

Otázky Zdravotnického deníku a odpovědi Adama Vojtěcha v plném znění

Byl byste ochoten přijmout funkci tzv. politického náměstka na MZ, kdyby taková nabídka přišla?

Podobná nabídka zatím nepřišla, tudíž jsem se jí nezabýval. Pokud by taková situace hypoteticky nastala, musel bych zvažovat mnoho aspektů, mimo jiné to, zda jsem schopen se adaptovat na současnou filozofii ministerstva zdravotnictví a ztotožnit se s některými návrhy, které ministerstvo předkládá.

Mluvil jste o této možnosti s panem Babišem, nebo s ministrem Němečkem?

Nemluvil, neboť se tato možnost prozatím neřešila.

Co by se podle Vás mělo stát s opuštěným postem náměstka pro zdravotní péči- zrušit a rozpustit agendu mezi ostatní náměstky, obsadit nezávislým odborníkem, nebo obsadit odborníkem blízkým  ANO?

Jsem rozhodně pro zachování pozice náměstka pro zdravotní péči a celé sekce, neboť jí pokládám za klíčovou. Post je třeba obsadit odborníkem, který bude naplňovat požadavky zákona o státní službě.

Má ANO člověka, který by mohl případně převzít post náměstka pro zdravotní péči, koho konkrétně?

Otázka takto nestojí. Nelze hovořit o přímé nominaci. Při obsazení pozice náměstka pro řízení sekce je nezbytné vycházet z požadavků zákona o státní službě, tedy mimo jiné vypsat výběrové řízení na tento post.

Když by dotyčný odborník nebyl blízký ANO, přicházela by do úvahy varianta s poltickým náměstkem za ANO?

Skutečně nevím, nejsem představitelem ANO a nezaznamenal jsem, že by se tato otázka prozatím vůbec řešila. Pan náměstek Vymazal je do pátku stále ve funkci, tudíž na podobné úvahy je ještě chvíli čas.