Za VZP včera hovořil člen její správní rady a předseda zdravotního výboru poslanecké sněmovny prof. Rostislav Vyzula. Na snímku je při rozhovoru, který nedávno poskytl ZD. Foto: Tomáš Cikrt

VZP navýšila pro velký zájem peníze na dentální hygienu

Zájem o dentální hygienu mezi klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) předčil očekávání a 20 milionů Kč vyčleněných v 1. pololetí na příspěvky již lidé vyčerpali. Správní rada dnes proto rozhodla, že vyčlení dalších 30 milionů Kč, aby každý, kdo už požádal o příspěvek, ho mohl dostat. Peníze by měly stačit i pro část těch, kteří ošetření absolvovali a žádost teprve podají, řekl včera novinářům člen správní rady pojišťovny profesor Rostislav Vyzula. Na dentální hygienu přispívají podle zjištění ČTK také některé zaměstnanecké pojišťovny.

 

Dentální hygienu hradí VZP z fondu prevence, do běžné péče hrazené ze zdravotního pojištění nepatří. Od letošního ledna mohou klienti žádat o příspěvek až 1000 korun. V předchozích dvou letech VZP příspěvky neposkytovala, naposledy si tak klienti mohli požádat o příspěvek v roce 2013. Tehdy byl až 1500 korun a požádalo o něj 47.000 lidí, celková částka za rok činila 52 milionů korun. Při nastavení letošního programu vycházela správní rada z těchto dat.

Podle analýz, jež správní rada dnes dostala, je pravděpodobné, že 30 milionů se vyčerpá do konce tohoto týdne. „Každopádně všichni ti, kteří v současné době požádali a byla u nich provedena dentální hygiena, tak budou proplaceni,“ potvrdil Vyzula.

Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra na dentální hygienu nepřispívá, ani to neplánuje. „Naše preventivní programy cílí na komplexní prevenci a podporu zdravého životního stylu,“ řekla ČTK mluvčí pojišťovny Hana Kadečková. Připomněla, že možnost konzultace s dentální hygienistkou mají klienti na tzv. dnech zdraví.

Druhá největší zaměstnanecká Česká průmyslová zdravotní pojišťovna na dentální hygienu naopak přispívá. „Přispíváme v rámci programu Bonus plus, kdy za preventivní prohlídky sbírají klienti body, které mohou využít i na dentální hygienu,“ řekla dnes ČTK mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Na dentální hygienu přispívá také Vojenská zdravotní pojišťovna, řekl ČTK bez dalších podrobností mediální manažer pojišťovny Richard Medek.

Podle informací na www.vzp.cz proplatí pojišťovna částku po předložení účtu, kterým klient doloží, že peníze vydal na dentální hygienu provedenou zubním lékařem či dentální hygienistkou. Příspěvek se nevztahuje na přípravky pro dentální hygienu, které používá klient pro domácí čištění.

Dentální hygiena v ordinaci zubaře či dentální hygienistky zahrnuje vyšetření chrupu i ústní sliznice, odstranění zubního kamene a povlaku, bělení. Pacient se pod odborným dohledem naučí správně si čistit zuby, jsou mu také doporučeny nejvhodnější pomůcky pro stav jeho chrupu.

Podle zprávy pro správní radu, kterou má ČTK k dispozici, pozitivním faktem je zjištění, že 71 procent klientů, kteří doposud čerpali příspěvek na dentální hygienu, pravidelně chodí na preventivní zubní prohlídky. Jde tedy o skupinu pojištěnců, kteří se starají o svůj zdravotní stav.

Denní monitoring čerpání limitu ukazuje na výši příspěvku denně v celkové hodnotě 750.000 korun. Průměrná výše příspěvku činí 826 korun, v roce 2013 byl průměrný vyplacený příspěvek ve výši 1110 korun.

„K 24. únoru požádalo přes 37.000 lidí a zájem je extrémní, ale my jsme rádi, že to tak je, že lidé chápou význam a důležitost této péče,“ řekl Vyzula.

Správní rada dnes jednala i o dalších úpravách programu. Shoda podle Vyzuly zatím je v tom, že dentální hygiena by se nadále měla platit dětem a mládeži do 19 let věku a těhotným ženám. Rozhodnutí padne do dvou měsíců. Zda bude obnoven i program pro dospělé, se teprve má projednat. Předpokládá se, že podpořeni by byli hlavně ti, kteří na dentální hygienu chodili už v předchozích letech.

-čtk-

 

Velký rozhovor ZD s prof. Rostislavem Vyzulou si přečtěte zde.