Kdo lépe ochrání spotřebitele? Hygienici nebo zemědělci? Kompetenční spor se rozetne až v závěrečném hlasování sněmovny. Do té doby dobrou chuť, například při konzumaci smažených tarantulí v kambodžské restauraci. Foto: Wkipedia

Zemědělci proti zdravotníkům: sněmovna rozhodne až v závěrečném hlasování

Poslanci se dnes střetli kvůli snaze omezit pravomoci hygieniků při kontrole stravovacích zařízení, která by měla nově kontrolovat jen Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Změnu prosazuje sněmovní zemědělský výbor v rámci novely, která má posílit varování před kouřením na krabičkách cigaret. Dolní komora spor mezi zdravotníky a potravináři rozhodne až při závěrečném kole schvalování novely, do kterého dnes předlohu poslala.

 

Místopředsedkyně poslanců ANO Margita Balaštíková hájila odebrání kontrolních pravomocí hygienikům mimo jiné tím, že kontroly potravinářské inspekce byly důslednější a odhalily více nedostatků než hygienici. Argumentovala také potřebou kontroly sjednotit. „Někdo se snaží účelově vyvozovat závěr, že změna může znamenat ohrožení ochrany veřejného zdraví. Je mi to velmi trapné,“ řekla poslankyně na adresu kritiků v čele s hlavním hygienikem Vladimírem Valentou.

Hygienikům by po změně zůstala kontrola zařízení připravujících jídla pro pacienty, seniory a školáky. Měli by tak na starosti zhruba 1800 provozoven. Právě na tuto dvoukolejnost kontrol stravovacích zařízení upozorňovali odpůrci změny, kteří navrhované „očesání pravomocí hygieniků“ označovali za nepřípustné. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že změna odpovídá už fungujícímu rozdělení kontrol mezi hygieniky a potravinářskou inspekci. Ke změně nicméně zaujal neutrální stanovisko.

Martin Novotný (ODS) doporučil v novele částečně umožnit reklamu na elektronické cigarety, která by podle něj měla být zákonem zakázána nad rámec požadavků evropské směrnice. Ta nařizuje pouze zákaz reklamy v elektronických a tištěných médiích. Petr Kudela (KDU-ČSL) požadoval, aby vysílání reklamy na doplňky stravy, které „slibují skvělý sexuální zážitek“, bylo možné jen v nočních hodinách.

Novela počítá s tím, že se kvůli tzv. evropské tabákové směrnici bude na krabičkách cigaret objevovat kromě psaného i obrazové varování před škodlivostí kouření. Bude muset zabírat minimálně 65 procent obalu. Varování bude muset být i na elektronických cigaretách. Novela zakáže i prodej cigaret s jinou než charakteristickou tabákovou příchutí. Kvůli hrozbě sankcí EU je novelu třeba přijmout do 20. května.

Ceny cigaret by se podle českých výrobců neměly kvůli změně podoby krabiček zvýšit. Vládní novela ale počítá s tím, že změna bude znamenat pro výrobce jednorázové náklady 200 až 300 milionů korun. Zavedení většího varování před škodlivostí kouření by mělo podle předkladatelů snížit počet kuřáků v Česku o dvě procenta.

-čtk-