Nejsem dnes v práci, Jeremy... vzkazují mladí lékaři ministru zdravotnictví, už počtvrté. Foto: YouTube

Mladí lékaři v Anglii stávkují, počtvrté od začátku roku

Mladí lékaři v Anglii včera na protest proti připravovaným novým pracovním smlouvám zahájili dvoudenní stávku, v pořadí čtvrtou od začátku roku. Stávka omezuje hlavně péči o pacienty v nemocnicích. Sporné finanční a pracovní podmínky se týkají zhruba 55.000 doktorů před atestací, kteří tvoří asi třetinu lékařů ve veřejném zdravotnictví.

 

Nemocnice kvůli protestu odložily zhruba 5000 chystaných operací, od začátku letošních stávek jich bylo zrušeno asi 24.500, uvedla stanice BBC. Akce mladých lékařů narušuje i běžná vyšetření či konzultace s pacienty, naopak pohotovostní služba funguje bez problémů.

Začínající lékaři protestují proti nové pracovní smlouvě, která má platit od srpna a která podle lékařů znamená snížení platů a zhoršení pracovních podmínek. Stovky z nich dnes vyšly demonstrovat do ulic Londýna. Za jejich požadavky se postavilo sdružení lékařů i sdružení pacientů v Anglii.

Podle BBC je zatím zřejmé, že lékařské odbory a vláda chtějí zatím trvat na svých postojích a přes deklarovanou vůli po dialogu nehodlají ani jeden ustoupit. Na konec dubna je už připravována další dvoudenní stávka. „Pokračující narušování chodu nemocnic je hluboce politováníhodné,“ uvedla dnes k přetrvávajícímu sporu správa anglických státních nemocnic NHS.

-čtk-