Lékař anestezie Orlickoústecké nemocnice Jaroslav Krsička je současně krajským koordinátorem Lékařského odborového klubu. Foto: NEPK/Facebook

V Ústí nad Orlicí rebelují lékaři ARO kvůli platům i přetížení, podle hejtmana nekorektně

Lékaři oddělení ARO Orlickoústecké nemocnice se cítí být dlouhodobě přetíženi a požadují vyšší platy a příchod dalších zaměstnanců. Pohrozili výpověďmi, které by dali, pokud se tak nestane. Obávají se i možného právního postihu, který by neúnosný stav mohl způsobit. Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje a hejtmanství považují jejich požadavky za vyděračské, neboť teprve nedávno byla podepsána kolektivní smlouva, která od dubna zajišťuje pětiprocentní zvýšení mezd všem zdravotníkům.

„Dosáhlo to téměř, jak já říkám, téměř pracovního šílenství, které by vedlo, pokud bychom se neozvali, k tomu, že by se mohl tým rozpadnout,“ řekl ČTK vedoucí lékař anestezie Orlickoústecké nemocnice Jaroslav Krsička, který je současně krajským koordinátorem Lékařského odborového klubu. Podle něj je hlavním cílem lékařů z oddělení částečná změna organizace práce. Vystavují se totiž riziku právního postihu, protože nemohou odmítnout péči o pacienta, který je v ohrožení života, záchranná služba však do nemocnice vozí další, přestože kapacita oddělení je vyčerpaná.

Krsička uvedl, že požadují zvýšení ohodnocení za noční práci téměř o 20 procent, což by činilo několik tisíc korun na lékaře za měsíc. V současnosti se mzdové rozpětí lékařů oddělení pohybuje v základních platech zhruba od 25.000 do 40.000 korun, se službami pak od 30.000 do 65.000 korun měsíčně. Výše celkového příjmu závisí na dosaženém stupni vzdělání, délce praxe a odsloužených přesčasech navíc, které u některých mohou dosahovat až 150 hodin za měsíc.

Generální ředitel krajských nemocnic Tomáš Gottvald a hejtman Martin Netolický (ČSSD) uvedli v tiskové zprávě, že jednání lékařů z ARO považuji za nekorektní a že je nepřijatelné jakékoliv separátní vyjednávání se zástupci jednotlivých oddělení. Pro bližší informace k jednání Gottvald odkázal na tiskového mluvčího nemocnic Pavla Koženého, ten však ČTK pouze řekl, že do skončení vyjednávání nebude situaci komentovat.

Podle Krsičky má požadavek na zvýšení mezd i ten cíl, aby platy motivovaly k nástupu další lékaře, alespoň absolventy. „Potřebujeme pro oddělení zajistit budoucnost,“ dodal mluvčí lékařů ARO.

Minulý rok se mzdy zvýšily o tři procenta pro lékaře a o pět procent pro nelékařské zdravotnické pracovníky a ostatní skupiny. Nárůst mezd v roce 2015 stál nemocnice více než 150 milionů korun, letošní vyjde asi na 70 milionů. Podle Gottvalda není další zvyšování platů v možnostech nemocnic.

-čtk-