Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček nemá z fakultních nemocnic zprávy o porušování zákoníku práce. Foto: Tomáš Cikrt

Němeček chce řešit přesčasy ve spolupráci s lékařskými odbory

Při řešení nadměrných přesčasů v nemocnicích chce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) spolupracovat s lékařskými odbory. ČTK řekl, že v průběhu příštího týdne bude jednat s předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Engelem a požádá ho, aby mu upřesnil, jak si odbory řešení představují a co konkrétně očekávají od ministerstva zdravotnictví. Podle odborů zajišťuje většina nemocnic péči jen na úkor nadměrných přesčasů. Porušují tím zákoník práce.

„Požádám je o konkrétní návrhy i o informace, kde oni mají ze svých řad informace, že se flagrantně porušuje zákoník práce,“ řekl ministr.

Z fakultních nemocnic a státních ústavů řízených ministerstvem zdravotnictví Němeček zprávy o problémech s přesčasy nemá. „Ředitelé mi nehlásí, že by měli problém se zákoníkem práce, takže ministerstvo od svých organizací tuto informaci nemá,“ uvedl Němeček.

Podle něj musejí zajištění provozu, a tedy přesčasy lékařů, řešit hlavně ředitelé nemocnic. On jako ministr přispěje tím, že připraví podmínky pro zvyšování počtu zdravotnického personálu v nemocnicích a jeho lepší ohodnocení.

O krizové situaci zdravotnictví by měla v úterý jednat vládní koalice. Česká lékařská komora vyzvala vládu k vypracování záchranného plánu pro zdravotnictví. Vedle zvýšení platby za státní pojištěnce navrhuje komora také zdravotní daň na tabák a alkohol. Pokud by z krabičky cigaret činila daň pět korun, získalo by zdravotnictví ročně navíc pět miliard korun, což by kompenzovalo zrušené regulační poplatky.

Součástí plánu je i navyšování platů zdravotníků o deset procent ročně, sjednocení odměn ve státních nemocnicích a akciových společnostech, reforma vzdělávání lékařů a sester a posílení pravomocí komory při kontrole personálního zajištění péče v nemocnicích.

Odbory žádají, aby Němeček předložil řešení přesčasů do 15. června. Varují, že pokud by lékaři dodržovali zákonné přesčasy 416 hodin za rok, nebylo by v krátkém čase koho postavit do služeb. Nyní se stanovené množství podle nich překračuje v nemocnicích 2,5krát.

Na nedostatek lékařů a podmínky v nemocnicích chtějí upozornit protestní akcí v září či říjnu, nazvou ji Měsíc bezpečí pacientů nebo Měsíc pravdy. Po celý měsíc chtějí přesně dodržovat domácí i evropské předpisy o přesčasech, stanovený počet hodin nepřekročí.

Peníze na vyšší platy by měl resort podle shodného názoru odborů, komory, pacientů i nemocnic získat ze zvýšených odvodů státu. Němeček o navýšení na příští rok vládu požádá. Resort by tak mohl získat navíc deset miliard korun. Víc by měli dostat lidé nejen ve státních nemocnicích, kde to stát ředitelům nařídí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce zajistit nárůst i v krajích, kraje by to měly stvrdit podpisem memoranda s vládou.

Ministr Andrej Babiš (ANO) odmítá peníze do zdravotnictví přidat s odkazem na „černé díry“ a mrhání prostředky.

-čtk-