Velký sportovní svátek ohrožuje docela maličký virus. Foto: archiv

Krizový výbor WHO chystá zhodnocení rizik viru zika pro OH v Riu

 

V nejbližších dnech zasedne krizový výbor Světové zdravotnické organizace (WHO), aby zhodnotil rizika spojená s virem zika pro srpnovou olympiádu v brazilském Riu de Janeiro. Informovala o tom včera podle agentury Reuters tato zdravotnická organizace.

 

„Zasedání krizového výboru zhodnotí situaci v Brazílii, včetně otázek spojených s olympiádou,“ řekla mluvčí WHO Nyka Alexanderová agentuře Reuters. A dodala, že tato organizace pouze vydává hodnocení rizik pro veřejné zdraví a je pak na Mezinárodním olympijském výboru, jak rozhodne. Olympijské hry začínají v Riu de Janeiro 5. srpna.

Minulý týden 150 zdravotních expertů vyzvalo v otevřeném dopise WHO, aby olympiádu odložila či přemístila v „zájmu veřejného zdraví“. Olympiáda by podle nich byla „zbytečným rizikem pro 500.000 zahraničních turistů“, kteří by se mohli nakazit a virus rozšířit ve své zemi, kde by mohl „zdomácnět“.

WHO na to reagovala oznámením, že pro odklad či zrušení letních olympijských her kvůli viru zika není důvod. Na základě současného zhodnocení by zrušení či přemístění OH významně neovlivnilo šíření viru zika.

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus, který přenáší komáři, se rozšířil do téměř celé jižní a střední části Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech i na jiných kontinentech.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je i se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.

-čtk-